9 C
Zagreb
Utorak, 23 travnja, 2024

Plenković o uvođenju eura: Smisao uvođenja eura je da se živi bolje, a ne da sve bude skuplje

Pročitajte još:

Andrej Plenković je izjavio da je Hrvatska jedina od preostalih članica Europske unije izvan eurozone koja je ispunila sve kriterije za članstvo u europskoj ekonomskoj i monetarnoj uniji, istaknuvši da je time ostvaren jedan od strateških ciljeva vlade.

Što ako će u eurima cijene biti puno veće?
“Ministarstvo će pratiti sve što se događa s cijenama. Da nije bilo agresije na Ukrajinu i korone, brojevi bi bili takvi da bismo možda i lani ispunili sve kriterije.

Očekujem da svi akteri u društvu budu vođeni načelom poštenog prelaza na euro. Da budu fer. Ovo je proces koji vodi vlada, poslovni subjekti moraju uz vrlo detaljan monitoring udruga i ministarstva, svi moraju pratiti da nema tih lovaca u mutnom, a ako ih ima, onda ih treba javno prozvati. Oni koji žele profitirati na uvođenju eura moraju biti imenovani i jasno označeni!

Mi ćemo imati sigurno vrlo precizan stav prema svakome tko nastoji profitirati, to nije smisao uvođenja eura, smisao je da građani žive kvalitetnije, to se pokazalo u svim zemljama koje ulaze u eurozonu, a tako će se pokazati u Hrvatskoj”, rekao je Plenković.

Istaknuo je da Hrvatska ispunjava kriterije stabilnosti cijena, a kako premijer tvrdi, prosječna inflacija po novom izvješću do travnja je bila 4,7 %, a referentna je 4,9 %.

– Kada je riječ o proračunskom manjku, tj. deficitu, prema novom izvješću dobili smo potvrdu da smo ispod onog kriterija od 3 posto – istaknuo je te dodao kako Hrvatska više nema makro ekonomskih neravnoteža.

Ističe da je Hrvatska ostvarila jedan od temeljnih političkih ciljeva u mandatu njihove Vlade.

‘To će omogućiti da svi žive kvalitetnije i sa višim standarom’
– Radili smo sustavno, temeljito ispunjavali kriterije, donosili političke i stručne te tehničke ocjene i mjere da taj ulazak bude na korist hrvatskih građana i gospodarstva. Ulazimo u klub 19 članica Unije, s Hrvatskom 20, onih koje imaju najsnažnije gospodarstvo, koje svojim građanima nude najpovoljnije kredite – kazao je Plenković.

Smatra kako će to dignuti vjerodostojnost Hrvatske u ekonomskom i financijskom smislu te tako omogućiti da svi žive kvalitetnije i sa višim standarom. Ističe kako je to želja Vlade.

– Mislimo da je ovo veliko postignuće, koje zahtijeva logističke i tehničke pripreme, svih aktera, institucija, bankarskog sustava, svih poslovnih subjekata, građana. Konačni tečaj će se utvrditi u srpnju, a od 5. rujna će se objavljivati dvostruke cijene, u kunama i eurima – istaknuo je

Dombrovskis: Ovo nije samo važan trenutak za Hrvatsku
Dodao je kako će ulazak Hrvatske u europodručje “dignuti vjerodostojnost Hrvatske u ekonomskom i financijskom smislu, kao i da ćemo živjeti kvalitetnije i s višim standardom”.

– Ovo nije samo važan trenutak za Hrvatsku, nego i za cijelu Europsku uniju – rekao je Dombrovskis.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
oblačno
8.5 ° C
8.8 °
6 °
76 %
5.7kmh
100 %
Uto
9 °
Sri
7 °
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
20 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: