27.3 C
Zagreb
Subota, 22 lipnja, 2024

Probijanje zvučnog zida Zagrepčani prijavili i na EMSC-u: Mnogi su već posumnjali na potres

MORH je za danas prijavio letačke aktivnosti i moguće probijanje zvučnog zida na području šest županija

Pročitajte još:

Oko 15 sati na području Zagreba građani su mogli osjetiti udarac koji je neke, čini se, odmah podsjetio na potres, jer su na aplikaciji za prijavu potresa već prijavili podrhtavanje tla.

Riječ je o probijanju zvučnog zida koje je Ministarstvo obrane (MORH) najavilo:

U ponedjeljak i utorak od 10 do 18 sati
U okviru planiranih zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva piloti 191. eskadrile lovačkih aviona 91. krila, u ponedjeljak i utorak od 10 do 18 sati provodit će redovite letačke aktivnosti tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida.

Planirane su aktivnosti na području Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Požeško-slavonske, Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije na visini od 10.000 do 14.000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera, ističu iz MORH-a.

‘Molimo građane za strpljenje i razumijevanje’
“Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sve svoje aktivnosti provodi u područjima propisanih zona letova sukladno regulativi i pravilima. Tijekom provedbe leta i uslijed probijanja zvučnog zida očekuje se kratkotrajna pojačana buka te molimo građane za strpljenje i razumijevanje”, rekli su iz MORH-a.

Kako se probija zvučni zid?

Zvučni zid je aerodinamička pojava koja nastaje pri dosezanju brzine zvuka neke letjelice ili drugoga objekta. Premda se zrak pri malim brzinama strujanja smatra nestišljivim fluidom, pri većim brzinama postaje stišljiv. Tako zrakoplov u letu stvara poremećaj tlaka okolnoga zraka, koji se pri manjim brzinama strujanja nalazi neznatno ispred zrakoplova.

Kada zrakoplov dosegne brzinu zvuka (ovisno o temperaturi, od 1 152 do 1 224 km/h), stvara se poremećaj tlaka neposredno pred zrakoplovom, otpor sredstva znatno poraste, pa nastaju udarni valovi, koje promatrači na tlu doživljavaju kao prasak (takozvano probijanje zvučnoga zida).

Prevedeno, zbog velike brzine zrakoplov stvori razliku u tlaku te se u tom trenutku na tom mjestu začuje prasak baš kao ovaj današnji. Nije isključeno da će pojačane buke biti još jer redovite letačke aktivnosti se nastavljaju.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

Baby Lasagna poželio sreću Vatrenima u dresu hrvatske nogometne reprezentacije

BABY LASAGNA na Facebooku je poželio sreću Vatrenima, koji danas igraju protiv Španjolske. Glazbenik je pozirao u dresu hrvatske...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
27.3 ° C
28.3 °
25.1 °
51 %
8.2kmh
20 %
Sub
27 °
Ned
27 °
Pon
28 °
Uto
29 °
Sri
27 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9310
GBP
1,1861
CHF
1,0370
CNY
0,1285
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: