0.7 C
Zagreb
Subota, 2 prosinca, 2023

Slavonac nevin bio u zatvoru više od 8 mjeseci: Država mu mora platiti odštetu

Slavonac koji je podnio tužbu naveo je da je 26. srpnja 2014. uhićen pri ulasku u Hrvatsku na graničnom prijelazi Požane, a nakon toga prepraćen u istražni zatvor gdje mu je određen istražni zatvor zbog sumnje da je počinio razbojništvo

Pročitajte još:

Čak 13.006,84 eura Ministarstvo pravosuđa mora isplatiti muškarcu (32) jer je nevin u osječkom zatvoru bio 245 dana. Tako glasi nepravomoćna presuda Općinskog suda u Osijeku, piše Glas Slavonije.

U tužbi i tijekom postupka Slavonac je navodio da je 26. srpnja 2014. bio uhićen, na ulazu u Hrvatsku, na graničnom prijelazu ‘Požane’ u Istri, nakon čega je prepraćen u istražni zatvor u Osijeku. Odmah mu je određen istražni zatvor, zbog sumnje da je počinio razbojstvo. Tada je imao 23 godine.

Navode kako je nakon okončanja kaznenog postupka, sada 32-godišnjak, presudom Županijskog suda u Osijeku od 27. ožujka 2015., oslobođen optužbe za razbojstvo, a istoga dana mu je bio ukinut istražni zatvor. Oslobađajuću presudu potvrdio je Vrhovni sud 16. svibnja 2018., te je ona postala pravomoćna.

Prije pokretanja parničnog postupka na Općinskom sudu u Osijeku tužitelj se preko odvjetnika obratio Ministarstvu pravosuđa sa zahtjevom radi mirnog rješenja spora, međutim bio je odbijen, jer je tražio 22.400 eura odštete, što je Ministarstvu pravosuđe bila previsoka svota.

Sada u svojstvu stranke, 32-godišnjak je rekao kako je na temelju tjeralice 26. srpnja 2014. bio zaustavljen na graničnom prijelazu kod Buzeta, kada se zajedno s rođakom kombijem vraćao u Hrvatsku. Nakon uhićenja policajci su ga prevezli u u policijsku postaju u Osijek, gdje su mu govorili da prizna kazneno djelo, naveo je 32-godišnjak, ali mu nisu govorili koje. Kasnije su mu rekli da je počinio pljačku i tada ga stavljaju u red za prepoznavanje, bez nazočnosti odvjetnika. Poslije su mu rekli da ga je jedna žena, koja se tresla i koju je bilo strah, prepoznala kao razbojnika. Nije sporno da je ranije bio osuđivan, te da mu je bila izrečena kazna rad za opće dobro, koju je i izvršio i nema veze s ovim postupkom, piše Glas Slavonije.

Dok se nalazio u pritvoru, pio je tablete za smirenje, a onda se pomirio da je unaprijed osuđen, s tim da je bio u sobi gdje ih je bilo 12, a tu je bilo kriminalaca kojih se jako bojao, pa su ga prebacili u drugu sobu, gdje je bio s ratnim zločincima, a kada je bio pušten, odmah je otišao u inozemstvo. Nakon uhićenja psihički je bio jako loše, poslije toga je počeo piti, imao je strah prelaska preko granice, međutim kako je upoznao svoju buduću suprugu i s kojom ima dijete, sada više ne pije, a i kako je sada Europska unija, granicu može prijeći bez straha, piše Glas Slavonije.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Aleksandra Prijović objavila fotku iz Arene Zagreb, povela i mamu

Popularna pjevačica Aleksandra Prijović (28) objavila je u noći sa četvrtka na petak fotografiju na svojem Instagramu, kojom je...

Vrijeme:

Zagreb
slabi snijeg
0.6 ° C
2.6 °
-0.2 °
92 %
1kmh
100 %
Ned
3 °
Pon
2 °
Uto
6 °
Sri
1 °
Čet
-0 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9186
GBP
1,1665
CHF
1,0557
CNY
0,1299
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: