16.2 C
Zagreb
Petak, 26 travnja, 2024

Učiteljica iz Slovenije otišla na eutanaziju u Švicarsku: “Popila je gorko piće i pojela čokoladicu”

Alenka Čurin Janžekovič (65) umrla je 13. ožujka u Švicarskoj uz pomoć eutanazije. Borila se za legalizaciju potpomognute smrti u Sloveniji

Pročitajte još:

Umirovljena slovenska učiteljica i ravnateljica, Alenka Čurin Janžekovič (65), preminula je u Švicarskoj uz pomoć eutanazije za čiju se legalizaciju u Sloveniji zalagala godinama.

‘Popila je gorki napitak, a zatim pojela jednu čokoladicu‘, opisao je za slovenske Novice Alenkine posljednje trenutke njezin suprug Marijan. Obećao joj je da će se nastaviti boriti za legalizaciju eutanazije, baš kao što je i ona činila sve do svoje smrti.

Alenka, rođena 6. srpnja 1957. u Mariboru, bolovala je od nasljedne metaboličke bolesti Morquiova sindroma. Zbog nedostatka enzima njezine su se kosti i hrskavice pomalo raspadale. Tijekom života imala je više od deset operacija, bila je posve ukočena i kretala se vrlo teško pomoću štaka. Bolest koju je imala Alenka vrlo je rijetka i od nje obolijeva tek jedna osoba na sto tisuća.

U intervjuu koji je prije nekoliko godina dala za hrvatske medije kazala je kako niti ona niti njezina sestra nikada ne bi dopustile da bespomoćno leže u krevetu.

“To je protiv moje prirode. Ni sestra ni ja sebi nikada ne bismo dozvolile da ležimo u krevetu i čekamo odlazak. Skupo je, ali kada se čovjek odluči na to, zna da mora pripremiti novac. Švicarska jedina omogućava strancima eutanaziju i želi zaraditi na tome”, rekla nam je tada, između ostalog, Alenka.

Cijeli postupak eutanazije u Švicarskoj stoji 10.790 franaka, a uvjeti su neizlječiva bolest u terminalnoj fazi ili bolest koja se pogoršava i vodi u smrt. Mogu se prijaviti i oni koji trpe neizdržive bolove koji se ne mogu olakšati i oni s trajnim invaliditetom. Osim u Švicarskoj, eutanazija je u Europi legalna i u Belgiji, Španjolskoj te Nizozemskoj.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
16.2 ° C
17.8 °
14.3 °
47 %
4.6kmh
0 %
Pet
15 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
24 °
Uto
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: