19.8 C
Zagreb
Subota, 27 srpnja, 2024

Vidović Krišto u saboru žestoko napala državnu odvjetnicu pa demonstrativno otišla

Karolina Vidović Krišto rekla je da je glavna državna odvjetnica zaštitnica korupcije te da je njezino izvješće vrijeđanje svih poštenih građana

Pročitajte još:

Počela je sjednica Odbora za pravosuđe, a glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek započela je s predstavljanjem godišnjeg izvješća o radu DORH-a u 2022. godini. Nitko se, naime, nije javio ni na natječaj za ravnatelja USKOK-a tako da je oporba prošli tjedan skupila potpise kako bi baš od nje saznala što se događa s mjestom ravnatelja koje je prazno još od travnja, a zanimalo ih je i kako je to DORH poslovao, prenosi N1. Ovo je drugi put u 2023. da je Hrvoj-Šipek stala pred zastupnike na plenarnoj sjednici Hrvatskog sabora. Prvi put se to dogodilo u veljači.

Uoči početka sjednice glavna državna odvjetnica izjavila je kako nijedna prijava na natječaj za ravnatelja USKOK-a predstavlja znak te da “o tom znaku moraju svi razmisliti u hrvatskom društvu”.

Sjednica je počela burno. Karolina Vidović Krišto na početku je optužila predsjednika sabora za “nasilničko ponašanje” i predložila da se sjednica Odbora odgodi kako bi se moglo pripremiti i pročitati sve akte. “Molim vas da u duhu parlamentarizma odgodite ovu sjednicu kako bi ona došla na red u neko normalno vrijeme, a ne u 18 sati danas”, rekla je dodajući kako je glavna državna odvjetnica “u korupciji i to se može znanstveno dokazati”.

Odgodu je zatražio i Danijel Spajić iz Domovinskog pokreta.

Mostovac Nikola Grmoja istaknuo je kako se prvi put raspravlja o Poslovniku na prijedlog oporbe. “Isto mislim da nije dobro da ovako na brzinu, bez da smo proučili dokumente i izvješće vlade, raspravljamo o radu glavne državne odvjetnice. Ja smatram da bismo o tom izvješću mogli raspravljati u petak jer tada nema važnih točaka. Odgodite Odbor za četvrtak. Nije u redu da sada raspravljamo o ovome. Sramotno je da moramo skupljati potpise da ovako važna točka dođe na raspravu i da onda predsjednik sabora, kad već imamo važnu točku… Bilo bi dobro da odgodimo ovu raspravu i zatražimo od predsjednika sabora da se o ovoj važnoj točki raspravlja u petak ujutro”, rekao je.

Nakon stanke koju je odobrio Jakšić, Grmoja je rekao: “Vi imate u svojim rukama i škare i sukno. Glavna državna odvjetnica mora doći u sabor, to je njena obveza, a ne da mi molimo i tražimo da se ona pojavi u terminu kad njoj odgovara. Samim tim biste i predsjednika prisilili da raspravu stavi u normalan termin.”

Vidović Krišto je potom oštro poručila da glavna državna odvjetnica nije to, nego zaštitnica korupcije. “Vi asistirate HDZ-u, poručujete da su HDZ i SDP dva kraka iste hobotnice”, rekla je optuživši još jednom Hrvoj-Šipek da je zaštitnica korupcije i poručivši da je njeno izvješće vrijeđanje svih poštenih građana, prenosi N1.

Predsjedniku Odbora Mišelu Jakšiću (SDP) je poručila da “onaj tko drži ljestve lopovu i sam sudjeluje u pljački”.

Vidović Krišto je, uz oštro prosvjedovanje, napustila sjednicu dok je govorio Krunoslav Katičić. Jakšić je pokušao upozoriti da ne prekida.

Nedugo nakon nje sjednicu je napustio i Grmoja. Mostovac je poručio da je DORH okupirana institucija i da bi, da je DORH, slobodna institucija, neki, poput Katičića, bili pozvani na obavijesni razgovor.

“Da je DORH slobodna institucija, premijer bi bio pozvan na razgovor, ne bi se sad donosio Lex AP da novinari ne mogu izvještavati. Hrvatski građani bi se osjećali slobodni pred institucijama, to nije slučaj. Napuštam vas”, rekao je mostovac.

Nakon toga se sjednica nastavila. Spomenimo i to da je u izlaganju državne odvjetnice koje je uslijedilo, Hrvoj-Šipek za to što se nitko nije javio na natječaj za ravnatelja USKOK-a okrivila – medije.

“DORH-u je važno povjerenje prijavitelja kaznenih djela, informacije iz medija… Međutim, svakodnevno izvještavanje do granice da se informacija pretvara u senzaciju doprinosi tome da kolege svoj profesionalni put ne nalaze u pravosuđu”, rekla je.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

Baby Lasagna poželio sreću Vatrenima u dresu hrvatske nogometne reprezentacije

BABY LASAGNA na Facebooku je poželio sreću Vatrenima, koji danas igraju protiv Španjolske. Glazbenik je pozirao u dresu hrvatske...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
21.8 ° C
21.8 °
20.3 °
73 %
1kmh
0 %
Sub
35 °
Ned
37 °
Pon
30 °
Uto
31 °
Sri
22 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9237
GBP
1,1854
CHF
1,0274
CNY
0,1270
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: