7.7 C
Zagreb
Četvrtak, 25 travnja, 2024

Zoran Milanović se neće susresti s Pelosi: Ona nije izvršna vlast, za dva tjedna neće biti to što je sada

Pročitajte još:

Predsjednik Zoran Milanović sudjeluje na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Makarske povodom obilježavanja Dana Grada, a posjetit će i zvjezdarnicu Orion. Za medije je prokomentirao dolazak Nancy Pelosi u Hrvatsku. Rekao je kako ne vjeruje da će se susresti s njom jer ona već u utorak odlazi iz Hrvatske.

“Nancy Pelosi nije izvršna vlast nego kurtoazna. Izbori su u Americi i uvjerljivo će pobijediti republikanci. To je predstavnička vlast, uz dužno poštovanje”, komentirao je kratko Milanović boravak američke predstavnice u Zagrebu u izjavi za medije te odgovarajući na pitanje zbog čega se neće s njom sastati. “To je parlamentarna inicijativa koja se vrti oko tragedije u Ukrajini. Umjesto da im je EU sve ove godine davao milijarde da se iskorijeni korupcija, ja ne znam što se radilo. Sada se očekuje da obučavamo njihove vojnike. Hrvatska treba pružiti podršku, o lifranju oružja ne odlučujem. Amerikanci i Rusi će morati kad-tad pregovarati, a što se tiče borbene obuke, svi koji se imalo razumiju u pravo znaju da je to svrstavanje i de facto sudjelovanje u ratnom sukobu”, rekao je. “To je crta preko koje ne dopuštam, a svi analitičari koji imaju nešto za primijetiti – to su pitanja sigurnosti”, rekao je.

“Uvjeren sam da radim ispravno i da sam na strani koja je ispravna – to je naša strana povijesti. Ovo nije pakost nego činjenica – nisu nam pomagali nego odmagali. Naša pozicija je takva da moramo brinut svoju brigu”, rekao je.

‘Hrvatska nema nikakvu pravnu obavezu’
“Ministar vanjskih poslova ide u Bruxelles i tamo se glasa o odluci koja se tiče hrvatske nacionalne sigurnosti, hrvatskih oružanih snaga koje imaju jednog zapovjednika. I odluka se donosi da će europske države u nečemu sudjelovati, a da o tome ja ne znam ništa. Srećom ta jednoglasna odluka EU-a, za koju je Hrvatska trebala glasati, nikoga ni na što ne obvezuje. To je moja poruka komentatorima – Hrvatska nema nikakvu pravnu obavezu”, kaže Milanović.

“U slučaju da netko napadne Poljsku ili Litvu, to je druga stvar. Ali Sporazum ne ide u detalje. Što ako se, ovo je fikcija za pojasniti, Hrvatska jedno jutro odluči napasti Srbiju? Treba li nam NATO pomoći? Možda da, možda ne. NATO mora voditi računa o svima jer nas ima puno. Obaveza priskakanja u pomoć drugoj članici NATO-a je obaveza iz ’49-te dok je s jedne strane još bio Staljin. Prošle su 73 godine. Svako pravilo živi svoj životni vijek. Ja ga doživljavam ozbiljno, ali potrebno je i naše razumno ponašanje. Naravno, Hrvatska neće napasti Srbiju i obrnuto, ali ovo govorim da doskočim prevarantima koji govore o ‘hrvatskim obavezama”, rekao je Milanović.

Naglasio je da nije tražio sastanak s Pelosi, da je to tražilo američko veleposlanstvo, ali prekasno. “Nema razloga za to”, kratko je zaključio Milanović.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
9.8 ° C
9.9 °
7.6 °
75 %
1.5kmh
0 %
Čet
10 °
Pet
16 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: