Osim na lagane obroke i biranje sezonskih namirnica, ljeti je ključno paziti na dovoljan unos vode
Ljetne vrućine imaju snažan utjecaj na stanje našeg organizma. Visoke temperature zraka uzrokuju pojačano znojenje, a time i povećan gubitak tjelesne tekućine i elektrolita.
Budući da smo usred još jednog toplinskog vala, Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je gastro smjernice građanima kako bi si mudro biranim namirnicama olakšali vrućinu iznutra.
Rajčica, krastavac, paprika, zeleno lisnato povrće, lubenica, dinja i breskva koji su bogati vodom, vitaminima i mineralima čine idealan ljetni obrok. Vrijeme je da uživamo u laganim, osvježavajućim i raznobojnim obrocima koji se brzo pripremaju. Umjesto slane, masne i teške hrane na stolu neka se nađu šarene salate, tople i hladne juhe, svježi voćni i povrtni sokovi”, pišu oni.
U nastavku su iznijeli i nekoliko prijedloga za zdrave obroke.
1. Salate
Na prvom mjestu se našla salata, a ovdje predlažu kombiniranje povrća s piletinom, puretinom, ribom, žitaricama, rižom, tjesteninom i voćem. Od voća i povrća predlažu rajčicu, krastavac, papriku, zeleno lisnato povrće, lubenicu, dinju i breskve, koji su bogati vodom, vitaminima i mineralima.
2. Roštilj
Za ljubitelje roštilja HZJZ predlaže, osim tradicionalnih jela, ribu na žaru ili sezonsko povrće, a podijelili su i nekoliko savjeta za pripremu roštilja.
Savjetuju izbjegavanje drva bogatog smolom te sprječavanje kapanja masnoće na izvor topline jer se tako stvaraju štetni kemijski spojevi. Upozoravaju građane i da paze na to da se meso peče dovoljno dugo jer dobro pečena hrana smanjuje mogućnost zaraze uzročnicima bolesti.
Tu su naveli i recept za marinadu, za koju ističu da doprinosi okusu jela, ali i omekšavanju mesa.
“Mariniranje mesa za roštilj u trajanju od 30 minuta u limunovu soku, octu, začinima (poput ružmarina, kadulje, senfa, metvice…) smanjuje stvaranje štetnih spojeva koji su prisutni u pregorenim dijelovima mesa”, pišu oni.
3. Sladoled
Predlažu i desert te preporučuju da se klasični sladoledi zamijene komadićima voća koje možete smiksati s ohlađenim jogurtom.
U nastavku su podijelili i dva recepta za zdravi sladoled.
Sladoled od jogurta s malinama
3 šalice malina
2/3 šalice grčkog jogurta
Med (prema potrebi)
Zaleđene maline miksamo s ohlađenim jogurtom (štapnim mikserom ili u blenderu) do kremaste strukture, prema potrebi zasladimo s malo meda ili stevije. Grčki jogurt možemo zamijeniti sojinim jogurtom ili jogurtom bez laktoze.
Kremasta banana
1 banana
1 šalica voća prema želji ili 1 žlica kakaa
Med (prema potrebi)
“Banana je odlična podloga za sladolede. Zrelu bananu izrežemo na kolutove i zaledimo. Zaleđene komadiće izvadimo iz zamrzivača i ostavimo 3 – 5 minuta na sobnoj temperaturi, a potom miksamo štapnim mikserom do ukusne kreme. Za različite okuse bananu kombiniramo sa šalicom zaleđenih malina, jagoda, borovnica ili kockica ananasa, a za čokoladni desert kremi od banane treba dodati žlicu kakaa. Prema potrebi zasladimo s malo meda ili stevije”, navodi HZJZ.
4. Dovoljno vode
Nisu zaboravili podsjetiti ni na dovoljan unos vode, koji je ključan za ljetne mjesece, a predložili su i dvije opcije za dodavanje okusa u običnu vodu.
Aromatizirana voda s narančom i mentom
1 litra vode
2 naranče izrezane na kolutove (s korom ako su ekološki uzgojene)
Šaka mente ili matičnjaka
Pomiješati sastojke i ohladiti u hladnjaku.
Aromatizirana voda s krastavcem i borovicama
1 litra vode
1 veći krastavac, izrezan na kolutove
Pola šalice borovnica (malina ili jagoda)
Pomiješati sastojke i ohladiti u hladnjaku.