16.5 C
Zagreb
Petak, 26 travnja, 2024

Imunolog otkrio kad treću dozu trebaju dobiti zdravi, a kada imunokompromitirani

Pročitajte još:

Neke zemlje svijeta već su počele davati booster, odnosno treću dozu cjepiva.

Američki CDC upozorio je kako je činjenica da slučajevi proboja virusa i obolijevanje cijpljenih osoba mogu smanjiti povjerenje javnosti u cjepiva.

“Osobito je to moguće jer se udio proboja cjepiva ili neuspjeha cijepljenja povećava u ukupnom broju slučajeva istodobno s povećanjem broja cijepljenih. Stoga treba znati da će se slučajevi neuspjeha cijepljenja češće događati među populacijom imunološki ugroženih te starijih osoba te da je to važno otvoreno iznijeti javnosti.

Govoreći o cjepivu, često zaboravljamo činjenicu da nijedno ne štiti svakoga sto posto. Recimo, cjepiva protiv gripe djelotvorna su 50-ak posto. Osim toga, preboljenje bolesti i cijepljenje uvijek treba promatrati u funkciji vremena”, objašnjava virusni imunolog prof. Zlatko Trobonjača.

munolog prof. Zlatko Trobonjača rekao je da se koncentracija antitijela postupno gubi, u prosjeku desetak mjeseci nakon preboljenja biva prepolovljena. Nakon cijepljenja također se postupno smanjuje, ali ne tako brzo.

“Kako postupno gubite antitijela, a izloženi ste većoj koncentraciji virusa, može se dogoditi da smanjena količina antitijela više nije dovoljna da spriječi infekciju i da se čovjek reinficira, ako je prebolio, ili inficira iako je cijepljen”, rekao je Trobonjača govoreći o razvoju postojanosti antitijela koji upućuje na treću dozu cjepiva, prvenstveno kod imunokompromitiranih osoba.

Kod zdrave bi populacije trebalo pričekati cjepivo za delta-soj i primijeniti ga ako se epidemija nastavi širiti, piše Večernji list.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
16.2 ° C
17.8 °
14.3 °
47 %
4.6kmh
0 %
Pet
15 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
24 °
Uto
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: