9 C
Zagreb
Petak, 19 travnja, 2024

Imunolog Polić: Bilo bi loše da se preklope korona i gripa

Pročitajte još:

Virusni imunolog iz Rijeke prof. dr. sc. Bojan Polić koji je izabran za predsjednika Europske federacije imunoloških društava (EFIS), koja broji 14.000 znanstvenika gostujući u emisiji Dobro jutro Hrvatska na HRT-u osvrnuo se na pandemiju koronavirusa, ali i sezonu gripe, koja dolaskom hladnijih dana predstavlja novu opasnost.

“Cjepiva su najbolji doseg medicine u zadnjih 100-injak godina. Pokazala su se efikasnim protiv raznih bolesti, neke su iskorijenjene, neke se drže pod kontrolom, a vidimo i da djeluju na primjeru Covida jer preveniraju teže oblike bolesti i smrti”, rekao je.

“Ne znam je li to nepovjerenje u sustav, znanost ili kriva informiranost. Ako idemo od zapada Europe do istoka, taj postotak drastično opada. U zapadnim europskim zemljama procijepljenost je iznad 70, čak i 80 posto, kod nas je 50 posto, a u Bugarskoj i manje. To nije dobro jer uz prisutnost delta varijante koronavirusa prijeti nam porast broja hospitaliziranih i umrlih”, istaknuo je.

“Bilo bi loše da se preklope korona i gripa”
Dolaskom hladnijih mjeseci prijeti opasnost i od gripe.

“Gripa se donekle sakrila jer smo se pridržavali mjera, a i ona je manje infektivnija u odnosu na koronu. S obzirom na to da smo relaksirali mjere u većini slučajeva mislim da bi se i gripa mogla pojaviti. Bilo bi loše da se preklope korona i gripa i da imamo obje epidemiju u isto vrijeme. To bi moglo biti devastirajuće za neke ljude, pogotovo starije”, zaključio je Polić.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
7.6 ° C
8.8 °
5.3 °
60 %
1kmh
0 %
Pet
8 °
Sub
10 °
Ned
10 °
Pon
12 °
Uto
6 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: