27.1 C
Zagreb
Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Karta otkrila Putinov pravi cilj: Rusi se fokusirali na opsadu Kijeva, okruženi Mauripolj je pod stalnim i jakim napadima

Pročitajte još:

Gradonačelnik Vadim Bojčenko rekao je u srijedu da Mariupolj ima brojne žrtve i suočen je s nestašicom vode dok se pokušava obraniti od neprekidnih napada

Ruske snage u petak nastavljaju napredovati prema glavnom gradu Kijevu, objavila je ukrajinska vojska, dok je jugoistočni grad Mariupolj već u potpunom okruženju i pod jakim napadima.

Objavljena je karta s vojnim napadima u Ukrajini od 3. ožujka (stanje u 18 sati). Ruske vojne snage pojačale su pritisak na grad Mariupolj, lučki grad na istoku Ukrajine, koji bi, ako dođe u ruske ruke, omogućio napredak u stvaranju pojasa koji povezuje Donbas s poluotokom Krimom.

Ruske vojne snage zauzele su nuklearnu elektranu u Zaporižju na jugoistoku Ukrajine, objavile su lokalne vlasti u petak. “Operativno osoblje prati stanje energetskih jedinica”, navodi se na društvenim mrežama.

Ukrajina je priopćila da su ruske snage izvršile napad u ranim jutarnjim satima u petak, zapalivši obližnju peterokatnicu koja služi za obuku, a koja je ugašena u petak ujutro.

Sve analize napada pokazuju da je Rusija katastrofalno podbacila prvih dana invazije, a svojevrsno priznanje je i rusko pregrupiranje, kao i korištenje sve težeg naoružanja.

No zazimanje Hersona, kasnije Enerhodara, grada pored kojeg je NE Zaporižje, pokazuje koji bi bio glavni cilj ruskih snaga.

Zauzimanje Kijeva je svakako politički i propagandni cilj, s obzirom na to da koju god marionetu Putin želi instalirati na čelo Ukrajine mora biti proglašena na Majdanu, trgu na kojem je i počela narančasta revolucija, a dokle god Rusi ne drže glavni grad ne mogu govoriti o pobjedi. To za sobom povlači i jezivu vojnu logiku – Kijev Rusi ne moraju osvajati krvavim uličnim borbama, nego ga opkoliti, izgladnjivati i čekati da se preda.

No, u sudbini Ukrajine odlučuje se na jugu. Napredujući s anektiranog Krima, ruske snage spojile su se pobunjenicima iz Donbasa.

Pogled na kartu budi nadu u ukrajinski otpor jer Rusi još nisu zauzeli čak ni čitave administrativne regije Donjeck i Lugansk, niti Harkiv koji je pod žestokim napadima, ali strateški, najvažnija su napredovanja Rusa uz Dnjepar.

3
Izvor: Profimedia

Nakon Hersona, zauzeli su i Enerhodar, na istoku su odsjekli Ukrajinu od mora, a napreduju i na zapad prema Odesi. Time okupatorske snage prijete s dva smrtna udarca ukrajinskoj obrani. Prekidanjem Dnjepra uništavaju svu mogućnost opskrbe ukrajinskih snaga, a prijete i okruženjem najvećeg dijela ukrajinskih snaga koje su još i prije invazije raspoređene na istoku, uz pobunjene oblasti.

Ipak, koliko je uza svu nadmoć u broju vojnika i opremi Rusija već sada pretrpjela težak poraz najbolje pokazuje prošla invazija na ovom prostoru – nakon početka invazije na SSSR, nacisti su u prvih pet dana napredovali 300 kilometara.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
24.8 ° C
25.8 °
24.1 °
44 %
3.1kmh
0 %
Pon
25 °
Uto
24 °
Sri
20 °
Čet
21 °
Pet
12 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: