7.7 C
Zagreb
Četvrtak, 25 travnja, 2024

KBC sljedeći tjedan očekuje val teških pacijenata i otvara nove COVID odjele

Pročitajte još:

Broj pacijenata koji su hospitalizirani u KBC-u Rijeka zbog bolesti uzorkovane koronavirusom jučer je porastao na 139 bolesnika, a dan ranije je iznosio 124.

Broj pacijenata kojima je potrebno intenzivno liječenje značajno raste kad se tome pribroji još 15 zaraženih pacijenata koji zahtijevaju invazivnu ventilaciju, kao i još osmero pacijenata koji više nisu COVID-pozitivni, ali i dalje trebaju potporu u disanju kao post-COVID bolesnici.

Rast broja oboljelih koji se liječe u riječkoj bolnici očekuje se i u idućim danima, a visoke brojke novih slučajeva, kao što je to bilo u srijedu (611), kroz sedam do deset dana reflektirat će se i na bolničke kapacitete riječkog KBC-a.

– Kliničke slike su jednako teške kao što su bile u prošlom, jesenskom valu epidemije, no razlika je u tome što se ovaj put na respiratoru liječe mlađi pacijenti. Njih oko 40 posto mlađe je od 55 godina, a neki su i puno mlađi. Ukratko, kliničke slike koje smo ove jeseni susretali kod 80-godišnjaka, sada vidimo kod 50-godišnjaka, a razlika je u tome što je kod mlađih ljudi koji se liječe na respiratoru stopa preživljavanja veća, kaže predstojnik Klinike za anesteziologiju i intezivno liječenje prof. dr. Alen Protić.

Kako kaže, više nije rijetkost da se teške kliničke slike susreću i u populaciji 40-godišnjaka, kao i onih u tridesetima. Radi se o radno aktivnom stanovništvu, skupini kod koje se u Primorsko-goranskoj županiji svakodnevno bilježi gotovo dvije trećine svih slučajeva zabilježenih u jednom danu.

Zbog rasta broja pacijenata na intezivnom liječenju i činjenice da se sve veći dio anesteziološkog kadra preusmjerava na skrb o COVID-bolesnicima, KBC Rijeka morat će smanjiti svoj redovni program, pa će većina pacijenata kod kojih čekanje neće utjecati na zdravstveno stanje, biti odgođena.

– Redovni program u kojem sudjelujemo svest će se na oko 60 posto kapaciteta i nadam se da ćemo na toj razini uspjeti održati cijeli ovaj treći val pandemije. U ovih 60 posto kapaciteta u prvom redu ulaze sve hitnoće i neodgodivi zahvati, kao i maligne bolesti. S obzirom na ovotjedne rekordne brojke novih slučajeva u PGŽ-u, između 7. i 10. travnja očekujemo pojačan priljev bolesnika. Mobilizirali smo dodatne kapacitete i pokušavamo biti korak ispred tog naleta, ističe Protić.

Već sad COVID-odjeli u riječkoj bolnici pune se velikom brzinom. Posljednji COVID-odjel koji je u srijedu navečer otvoren i na Klinici za otorinolaringologiju, jučer ujutro imao je već 12 pacijenata, čime je bilo popunjeno 50 posto kapaciteta novog odjela. Zbog toga u riječkoj bolnici dodatno šire kapacitete respiratornog centra 1, pa će tako u centru koji je smješten na Klinici za neurologiju, osim prizemlja, uskoro biti otvoren i prvi kat s još devet dodatnih intenzivnih kreveta.

– U našem respiratornom centru 2 na Klinici za ginekologiju trenutno je smješteno 15 bolesnika kojima je potrebna invazivna ventilacija, ističe Protić.

Svi se nadaju da neće biti varaždinskog scenarija
“Nismo još Varaždin i nadam se da to nećemo ni biti jer mi smo ipak jedna veća ustanova koja još uvijek može pratiti ovu složenu situaciju”, rekao je Protić i dodao kako nakon proljetnog i jesenskog vala medicinski timovi imaju iskustva, a dobra strana je i da su sada gotovo svi cijepljeni.

Makse na otvorenom

Od danas su u PGŽ-u na snazi mjere kojima se dodatno ograničava radno vrijeme terasa ugostiteljskih objekata koje će se zatvarati u 19 sati, a broj osoba na javnim okupljanjima smanjen je na deset osoba, izuzev vjerskih događanja gdje će se primjenjivati odluka Nacionalnog stožera koja dozvoljava okupljanje 25 osoba. Na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno najviše osam osoba iz dva različita kućanstva. Novom odlukom koja bi trebala biti na snazi do 17. travnja, obustavljaju se profesionalne umjetničke izvedbe i programi, kinoprojekcije i izložbe u muzejskim i galerijskim prostorima. Radi se o mjeri koju je županijski Stožer predložio još prošlog petka, ali je Nacionalni stožer tada nije prihvatio, što je obrazloženo programima Rijeka EPK.

Od sutra je obavezno i nošenje maski na otvorenom prostoru gdje nije moguće održati udaljenost na dva metra. Ograničenja bi trebala imati i trgovine u kojima će smjeti boraviti do deset osoba na 100 četvornih metara, dok se fakultetima u sastavu riječkog sveučilišta preporučuje prelazak na online nastavu, izuzev Medicinskog fakulteta i Fakulteta zdravstvenih studija.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
raštrkani oblaci
7.6 ° C
8.3 °
6.1 °
88 %
1.5kmh
40 %
Čet
8 °
Pet
16 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: