6.2 C
Zagreb
Četvrtak, 25 travnja, 2024

KORONA NE POSUSTAJE: Na Zaraznoj nikad više mladih na ECMO-u, a zna se i kako je tamo dospjela mlada trudnica

Pročitajte još:

Prema tjednom izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u bolnicama je 80 % necijepljenih i 16 % cijepljenih dvjema dozama.

Pomoć respiratora treba 116 najtežih slučajeva, a borbu za život u proteklom je danu izgubilo 19ero ljudi. Istodobno, u Klinici za infektivne bolesti nikad više mladih na ECMO uređaju. Ondje se liječi i trudnica helikopterom hitno prebačena iz Sarajeva.

Broj pacijenata u bolnicama bliži se 1000. U Klinici za infektivne bolesti nikad više mladih na ECMO uređaju – nitko nije cijepljen.

“ECMO rezerviramo ipak za mlađe bolesnike, jer stariji to jednostavno ne mogu podnijeti. Bilo ih je neki dan 13, sad ih je 12 jer smo jednog bolesnika skinuti s ECMO-uređaja. To je veliki pritisak, nikad nismo imali toliko pacijenata koji su zahtijevali ECMO”, objasnio je marko Kutleša iz Zavoda za intenzivnu medicinu Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević

Klinika ima 9 ECMO uređaja, ostale je posudila od zagrebačkih bolnica i iz Zadra.

“ECMO aparat je jedna kompleksna metoda kad pluća potpuno zataje i respirator nije dovoljan. Pomoću velikih katetera se krv vuče s jedna strane van tijela, nakon toga se drugim aparatom obogati kisikom i vraća se nazad u tijelo”, kaže Kutleša.

Zbog potrebe za istim uređajem helikopterom je iz Sarajeva u Kliniku za infektivne bolesti prebačena i trudnica u 21-om tjednu trudnoće.

“Radi se o dva života, udružili smo se u dobročinstvu. Napravili smo veliku stvar u regionu, pacijentica je došla u Zagreb helikopterskom službom RS-a. Mi smo učinili sve što ljudska bića mogu učiniti“, kaže Ismet Gavrankapetanović, ravnatelj Opće bolnice u Sarajevu.

„Ne možemo previše govoriti, moramo prvo s obitelji razgovarati ali može se reći da je ona stabilno. Na respiratoru je“, rekao je Kutleša.

U klinici je i devetero djece, a u odnosu na prošlu nedjelju – u državi je 400 zaraženih više.

„I današnji epidemiološki podaci ukazuju na određeni rast broja novozaraženih. On vam se uvijek prelijeva i na bolnički sustav. U ovom trenutku nema govora o preopterećenju istog. Raste, ali minimalno broj bolesne djece“, komentirao je Vili Beroš.

Prema tjednom izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u bolnicama je 80 % necijepljenih i 16 % cijepljenih dvjema dozama.

„Uglavnom se to radi o starijoj populaciji još uvijek i uglavnom su to u enormnom postotku necijepljeni pacijenti, pogotovu na respiratoru. Kod nas su još uvijek to mali brojevi u odnosu na cijelu RH, ali kod nas je to 90% onih koji su na respiratoru su necijepljeni“, kaže Josip Samardžić, ravnatelj Opće bolnice Dr. Josip Benčević Slavonski Brod.

Svaki treći zaraženi je iz Zagreba, a najviše ih se zarazilo na okupljanjima. Raste broj i u Primorsko-goranskoj županiji.

„Ovaj virus pokazuje nekakvu sezonalnost, mi očekujemo nešto veći broj oboljelih zimskih mjeseci, ali je situacija nije ista kao lani jer je jedan dobar dio prebolio, dobar dio se cijepio – pa se nadamo da brojke neće biti tako visoke kao što su bile prošle godine“, objasnila je Morana Tomljenović, epidemiologinja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije za RTL.

Ovaj tjedan je 727-ero zaraženih više nego prošli tjedan, epidemiolozi očekuju da je ovo vrhunac četvrtog vala.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
6.2 ° C
7.2 °
4.8 °
90 %
0kmh
0 %
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
18 °
Ned
23 °
Pon
14 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: