7.9 C
Zagreb
Subota, 27 travnja, 2024

Lažne covid potvrde prodaju se od 300 do 500 eura: ‘Prodaju’ ih u kafiću u Dubravi

Pročitajte još:

U javim ustanovama covid potvrde su obavezne, ali ako se uz potvrdu ne provjerava osobna iskaznica nemoguće je utvrditi pripada li ta potvrda toj osobi

Redakcija RTL Potrage prije nekoliko dana dobila je dojavu kako se u jednom kafiću u zagrebačkoj Dubravi mogu kupiti lažne covid potvrde. Potvrda se može dobiti za oko dvije tisuće kuna, a navodno su prodali na desetke takvih lažnih potvrda.

– Možemo li ostati diskretni… Poslala nas je jedna gospođa. Zainteresirani smo za covid-potvrdu. Može li se to doista ovdje napraviti? – pitali su reporteri konobara.

– Ne, ne znam ništa o tome. Pa nismo mi zdravstvena ustanova – odgovorio im je konobar.

Na ulazu obično stoji službenik koji očitava QR kodove s potvrda, a prihvaća i one papirnate. No, ne provjerava osobne iskaznice kako bi se uvjerio da covid potvrda zaista pripada osobi čije ime stoji na potvrdi. Ako je potvrda zelena, on ne može znati je li prava ili krivotvorena.

“Meni su nudili tu potvrdu. Pa ako hoću, da dobijem papire da sam cijepljen za 300 eura. A što ću s tim? Ako je dolje potvrda 100 kuna ili 50, ima dva dana da šetam po institucijama“, rekao je za RTL Potragu Zrinko Majdančić iz Savskog Marofa.

Diskretne ponude
Takve nemoralne ponude su obično diskretne, mahom na internetu, pa i na dark webu. No, nije to bez razloga teško dostupno. Ne može se lako provjeriti što je netko nabavio i od koga, pa pomoći u slučaju prijevare najčešće – nema. Tako je i s covid potvrdama.

“Cijene su pale na 100 do 300 eura. To može upućivati na to da se ne radi o stvarnoj mogućnosti, jer u lancu moraju namiriti puno ljudi za taj novac. a s druge strane može biti da je to stvar tržišta. Ako toga ima puno cijene padaju“, objasnio je Alen Delić iz Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

Unatoč tome, prevaranti nisu sigurni. Nedavno su uhićeni medicinska sestra i tehničar iz jednog Doma zdravlja u zapadnom dijelu Zagreba. S njima je “pao” i cijeli lanac koji je necijepljenim ljudima osiguravao covid potvrde.

“Zaprimili smo određena saznanja koja smo išli provjeravati i ta saznanja su urodila plodom. Došli smo do osnovane sumnje da se te osobe bave time i da su stvarno počinili ta djela“, otkrio je Boris Novak, voditelj Službe organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke.

Jedino što smijete je zapisati da nisu ispravni jer inače bi narušili cijelu pouzdanost registra. Morate imati dobru pravnu podlogu za takvo nešto da nekome deaktivirate informaciju o njegovom statusu. Hoće li to biti sudska odluka ili druge procedure, ali ono što će ostati činjenica je da će te osobe imati potvrdu s kojom će ići dalje – rekla je Kristina Leko Kuštrak, direktorica IT sektora AKD-a. AKD pruža tehničku podršku sustavu.

Problem su i krivotvoreni PCR testovi kojih je policija u godinu dana otkrila oko 800, a najviše ih je bilo u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

– Kod PCR testova i prije covid-potvrda bila je puno nesređenija situacija s obzirom na to da su je izdavali i privatni laboratoriji. Obrasci su se doma mogli obraditi jer su slani mailom. Obrišeš ime i prezime, staviš svoje podatke o testiranju jer te potvrde nemaju način provjere – pojasnila je Leko Kuštrak.

– Lanac sigurnosti sada je značajno veći. Ništa vam neće značiti to ime i prezime, neće vam ni jedan labos to unijeti u CEZIH ako oni to nisu napravili – dodala je.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
8.6 ° C
9.4 °
3.6 °
87 %
1.5kmh
0 %
Sub
20 °
Ned
23 °
Pon
25 °
Uto
23 °
Sri
19 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: