20.4 C
Zagreb
Petak, 29 ožujka, 2024

Marić o porastu cijena hrane: ‘I ja odem do dućana da vidim koliko košta ulje’

Pročitajte još:

Problemi u globalnim lancima opskrbe i transportu, rast cijene sirovina, poglavito energenata, kaže, doveli su do toga da na izravan, a onda i neizravan način, u nekoliko zadnjih mjeseci bilježe stope inflacije

Trošarine nisu nedodirljive, rekao je u ponedjeljak ministar financija Zdravko Marić odgovarajući na pitanja novinara razmatra li Vlada smanjivanje trošarina radi ublažavanja cjenovnog udara na građane zbog raznih poskupljenja, a prije svega poskupljenja goriva.

Na pitanje postoji li mogućnost za korekciju trošarina, odnosno jesu li trošarine nedodirljive, Marić je nakon sastanka s francuskim poslodavcima odgovorio kako ništa nije nedodirljivo.

Trošarine imaju značajan udjel u cijeni goriva u Hrvatskoj.

“Ništa nije nedodirljivo, sve je predmet rasprava. Ako smatramo da ćemo tako polučiti neke efekte, na to smo spremni”, kazao je Marić napominjući kako su protekle godine pokazale da ništa nije nedodirljivo.

“U ovom trenutku ne bih potvrdio niti odbacio bilo koju od opcija”, istaknuo je.

“I mi smo građani, i ja odem u dućan i vidim kolika je cijena jestivog suncokretovog ulja ili artikla druge vrste”, rekao je napominjući kako će se vidjeti kako će se stvari razvijati, kakve će biti preporuke EK-a i ponašanje EU-a.

Problemi u globalnim lancima opskrbe i transportu, rast cijene sirovina, poglavito energenata, kako je kazao, doveli su do toga da na izravan, a onda i neizravan način, u nekoliko zadnjih mjeseci Hrvatska i EU bilježe stope inflacije koje su najviše od 2012. ili 2013. godine.

No Marić je kazao kako Hrvatska ni po ničemu ne odstupa od prosjeka, odnosno i dalje je nekih 0,2 postotna boda niži od prosjeka EU-a.

“S Tomaševićem imam redovitu, intenzivnu komunikaciju po pitanju financija. Bila je ona odluka o beskamatnom zajmu, između ostalog Sisačko-moslavačka županija i Zagreb će biti najveći korisnici jer je šteta od potresa najveća, da im se pomogne sa svakodnevnim poslovima dok se ne krene s intenzivnijim korištenjem europskih fondova i nekih drugih izvora”, pojasnio je ministar. “Stojimo na raspolaganju, ali u skladu sa zakonom”, dodao je.

Komentirao je porast cijena energenata i goriva.

“To spada u djelokrug brige države o građanima. Porezna politika je tu da da svoj doprinos, ali kamo sreće da se sve isključivo može riješiti poreznom politikom. Na puno primjera možemo ustvrditi da je odgovor niječan”, kazao je Marić.

“U segmentu hrane, onog očekivanog ili ekonomski opravdanog snižavanja cijena ni u tim trenutcima nije došlo. Možda je najvišim dijelom to bilo vidljivo kod električne energije. Onaj trošarinski sustav, što se tiče isporuke pogonskih goriva, benzina i dizela, ta formula je ista godinama. Pratimo i uspoređujemo, današnje cijene nafte su oko 80 dolara po barelu. Cijena dizela odnosno benzina je među najvišim u zadnjih nekoliko godina. To su sve stvari koje trebamo uzimati u obzir”, kazao je ministar i dodao da se i druge države u EU suočavaju s istim problemima.

Kazao je da se prati ono što se događa na individualnim razinama. “I mi smo građani, i ja odem u dućan i vidim kolika je cijena jestivog suncokretovog ulja ili artikla druge vrste.”

Komentirao je i ukidanje toplog obroka na Baniji za one koji imaju mogućnost kuhanja u kontejneru.

“Nisam upoznat s detaljima. Ovo sam vidio u medijima, razgovarat ću Medvedom što se događa. Medved je praktički svakodnevno na Banovini, fokusirani su na obnovu, ali i na to da se građanima i poduzetnicima olakša, znamo koliko je sve ovih 30 godina Banovina bila ugrožena. Fokus nam je da se ljudima olakša, zato i jesu svako malo nove mjere, i po pitanju električne energije, HRT pretplate, cestarina… Što se danas dogodilo – nemam puna saznanja, ali bit će o tome govora”, poručio je ministar.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
20.4 ° C
21.1 °
18.2 °
51 %
6.2kmh
0 %
Pet
21 °
Sub
23 °
Ned
19 °
Pon
21 °
Uto
14 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: