11.9 C
Zagreb
Petak, 29 ožujka, 2024

Andrej Plenković: ‘Imamo 50.000 radnih mjesta više nego prije koronakrize’

Pročitajte još:

Premijer Andrej Plenković istaknuo je u ponedjeljak na sastanku s predstavnicima francuskih poslodavaca da je vlada u koronakrizi učinila sve što je mogla kako bi sačuvala radna mjesta, zahvaljujući čemu ih je danas 50.000 više nego prije krize, a izrazio je zadovoljstvo i turističkom sezonom.

Andrej Plenković je u Banskim dvorima primio predstavnike Francuske udruge poslodavaca (Medef) i šefove i predstavnike više francuskih poduzeća.

Oni su prije toga imali sastanak s potpredsjednikom vlade i ministrom financija Zdravkom Marićem, koji ih je upoznao s gospodarskom situacijom u zemlji i pristupom pandemiji.

Plenković je na početku sastanka istaknuo da se do početka 2020. vlada ponosila smanjenjem duga, proračunskom stabilnosti i proračunskim viškom, što je bio smjer za uvođenje eura 2023., no koronakriza je poremetila vladinu agendu i vođenje gospodarskih i financijskih politika.

Naglasio je da je nakon izbijanja pandemije covida-19 vlada „dala svoj maksimum” kako bi sačuvala radna mjesta.

„Državna intervencija bila je snažna, brza i efikasna”, kazao je.

„Važno je što danas imamo puno više radnih mjesta nego prije krize, oko 50.000, a stopa nezaposlenosti je ostala na razini od sedam posto”, istaknuo je.

Plenković je također izrazio zadovoljstvo proteklom turističkom sezonom, kazavši da se očekuje da će rezultati biti na razini od 70 do 75 posto turističke sezone 2019. koja je bila rekordna.

Zemlju je tada posjetilo više od 20 milijuna turista, ostvareno je 108 milijuna noćenja, a poduzeća povezana s turističkim sektorom ostvarila su 12 milijardi eura profita, podsjetio je.

Plenković je naglasio da je Francuska velik partner Hrvatske, podsjetivši da okvir za suradnju postoji od 2010. godine.

Otkrio je također da se uoči posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Hrvatskoj u mjesecima koji dolaze priprema novi okvir za strateško partnerstvo koji će biti puno dublji i napredniji i koji će podići odnose dviju zemalja na višu razinu.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
10.1 ° C
12.6 °
8 °
87 %
2.1kmh
0 %
Pet
21 °
Sub
24 °
Ned
20 °
Pon
21 °
Uto
15 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: