16.3 C
Zagreb
Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Milanović se pita zašto cijepljeni moraju nositi maske, epidemiologinja odgovorila

Pročitajte još:

U trenucima kada je visoka cirkulacija virusa u populaciji jako je važno nositi masku jer se na taj način smanjuje rizik, poručila je epidemiologinja Lovrić Makarić nakon izjava predsjednika Milanovića

Komentirajući današnje popuštanje mjera, predsjednik Zoran Milanović pitao se zašto cijepljeni nose maske. “Ne možemo stalno maska, ne maska. Vidim svaki dan da u Vladi svi cijepljeni nose maske. Zašto? Pa ako sam se cijepio poruka je: ‘Cijepi se i ti pa nećeš morati nositi masku’. Ovo je kao muhe bez glave”, rekao je predsjednik.

Epidemiologinja Zvjezdana Lovrić Makarić u razgovoru za N1 pojasnila je da je za odluku o (ne)nošenju maske jako važna epidemiološka situacija, a da epidemiološke mjere definira Nacionalni stožer civilne zaštite.

“Sjećate se, na početku same epidemije, još u veljači prošle godine nisu bile preporuke za nošenje maske. No u trenucima kada je visoka cirkulacija virusa u populaciji jako je važno nositi masku jer se na taj način smanjuje rizik. Činjenica je da je kod cijepljenih osoba rizik od obolijevanja manji, no nijedno cjepivo nije sto posto učinkovito, tako ni cjepivo protiv covida”, pojasnila je epidemiologinja.

Navela je da se, kako se epidemiološka situacija bude poboljšavala i preporuke Stožera mogu prilagoditi.

“I sam CDC u jednom je trenutku rekao da cijepljeni ne trebaju nositi masku, no otkad je broj zaraženih u SAD-u počeo rasti, preporuke su da i cijepljeni nose maske”, dodala je Lovrić Makarić.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
16.5 ° C
16.8 °
12.5 °
48 %
5.7kmh
0 %
Čet
16 °
Pet
20 °
Sub
24 °
Ned
21 °
Pon
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: