15.1 C
Zagreb
Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Može li se pokrenuti postupak opoziva Zorana Milanovića? Iscurile poruke: ‘Prekršio je Ustav i to dva puta’

Pročitajte još:

Zbog sukoba Zorana Milanovića i Milorada Pupovca drugi put u godinu dana mandata predsjednika spominje se mogućnost opoziva

”Mislim da je za to još prerano, razmatramo i tu mogućnost, obzirom da je u kratkom periodu dva puta prekršio Ustav, ako nastavi ovim putem onda naravno da ta opcija postoji”, kazao je HDZ-ov Damir Habijan.

Iz razgovora s ostalim ključnim političkim akterima jasno je da potrebnu dvotrećinsku većinu u Saboru za to u ovom trenutku HDZ ne može skupiti. Oporba ne vidi problem u Milanovićevu postupku. ”Očito da je komunicirao s onima kojima je blizak ili povezan, ne vidim tu ništa sporno”, smatra Nikola Grmoja, a Tomislav Tomašević tvrdi kako se radi o lobiranju, odnosno političkom pritisku i kaže – nije neuobičajeno, piše Dnevnik.hr.

Mirela Ahmetović kazala je kako bi Pupovcu možda bilo bolje da objasni nerazmjer svoje imovine i da bi to bilo u interesu građana.

”Kad je na dnevnom redu bila prisilna naplata o HGK-u, izvršen je pritisak na gospodina Hrebaka. Njegov glas tada je bio presudan. Je li u redu način na koji je gospodin Andrej Plenković vršio pritisak na njega da promijeni svoj stav? Evo, to je sve u politici pitanje interpretacije”, istaknuo je Stjepo Bartulica.

Da se predsjednik ogriješio o Ustav, Pupovcu i HDZ-u za pravo daje i dio ustavno pravnih stručnjaka. ”On je prekršio Ustavnu odredbu o diobi vlasti na zakonodavnu, sudbenu i izvršnu, i pokušajem pritiska na zastupnika Pupovca i Kajtazija”, smatra ustavnopravni stručnjak Mato Palić.

U cijeloj ovoj priči zanimljiva je reakcija, odnosno izostanak iste spomenutog zastupnika Veljka Kajtazija. Za njega je jučer Milorad Pupovac rekao da je onaj drugi zastupnik na kojeg je predsjednik vršio pritisak. Na pozive i poruke o toj temi, Veljko Kajtazi ni jučer ni danas – ne odgovara.

Profesorica Sanja Barić pak misli da razloga za opoziv nema. Kaže da je ovo u sferi Milanovićeva stila, ali ne isključuje mogućnost da će prijeći tu granicu kako je krenuo.

A Vladimiru Šeksu spomenuo je kćer za koju je naveo da je “prikladno parkirana za predsjednicu suda u Osijeku”. Pogodio ga je u živac. Šeks za Dnevnik Nove TV kaže da je njegova kći pošteno izabrana, a za predsjednika Milanovića ne bira riječi.

Ovom verbalnom ratu ne nazire se kraj.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
16.5 ° C
17.2 °
14.1 °
48 %
8.8kmh
20 %
Čet
16 °
Pet
20 °
Sub
24 °
Ned
21 °
Pon
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: