12.5 C
Zagreb
Petak, 26 travnja, 2024

Napale ih zagrebačke vrane: U deset dana četiri djevojke završile u bolnici, liječnik: ‘Ovo nisam doživio otkako radim!‘

Pročitajte još:

Djevojke su rekle da su se vrane zalijetale u njih ničim izazvane, a dvije najteže ozlijeđene djevojke bile su na biciklima

Liječnici zagrebačke Klinike za traumatologiju posljednjih nekoliko dana svakodnevno zbrinjavaju pacijente – zbog napada vrana, piše Jutarnji list. Premda napadi vrana u ovo doba godine nisu rijetkost, liječnici naglašavaju da ovakve ozlijede ne pamte.

Samo u posljednja tri dežurstva dr. Stipe Ćorluka primio je četiri pacijentice koje su napale ptice, a koje su zadobile teže ozljede.

– Iskreno, ovakvo što nisam doživio otkako radim. U posljednjih deset dana na hitni prijem došla nam je djevojčica koja je zbog napada vrane slomila kralježnicu, jedna djevojka ima slomljenu ruku, jedna koljeno, a jedna je iskrenula gležanj – govori dr. Ćorluka.

Dvije operacije
Kako su djevojke rekle liječnicima, vrane su se, ni s čim izazvane, zalijetale u njih. Dvije najteže ozlijeđene bile su na biciklima te su pale i zadobile prijelome.

“Najteža ozljeda je kod djevojke koja ima slomljeno koljeno, već je dva puta operirana i još uvijek je hospitalizirana. U bolnici je još uvijek i djevojka koja ima slomljenu kralježnicu. Srećom, zasad nije bilo potrebe za operacijom, a ako kontrolni RTG bude dobar, ići će na kućnu njegu”, rekao je dr. Ćorluka.

Dvije ženske osobe koje su prošle s “blažim ozljedama” puštene su kući ubrzo nakon sanacije ozljeda. Jedna djevojka rekla je da se vrana počela zalijetati u nju prilikom šetnje te ju je prvo uspjela otjerati rukama. Ipak, to nije bilo dovoljno budući da je ptica nastavila svoj napad, a djevojka je, pokušavajući se obraniti od ptice koja se po drugi puta zaletjela u nju, pala i ozlijedila zglob na ruci.

o, ptica je nastavila napad i kada se drugi put zaletjela u djevojku, ona je pala i ozlijedila zglob na ruci. Zanimljivo je, kaže dr. Ćorluka, da su sve djevojke napadnute na području oko Trešnjevke i Knežije.

Ozljede od pada
– Ima nekoliko zanimljivih koincidencija. Riječ je o ženskim osobama, napadi su se događali predvečer i sve imaju dugu kosu – priča dr. Ćorluka.

Iako je on primio najviše pacijenata koje su napale vrane, kaže nam kako mu i kolege kažu da su imali na hitnom prijemu pacijente koji su došli zbog zalijetanja vrana. Niti jedna osoba koja je došla zatražiti liječničku pomoć zapravo nije imala ozljede koje je nanijela ptica, nego su sve nastale kao posljedica. Upravo zato su najteže ozljede pretrpjele dvije djevojke koje su bile na biciklu jer se nisu mogle zaštititi zato što su napadnute u vožnji.

Iva Šoštarić, ornitologinja iz udruge Biom, kaže kako se događa da vrane napadaju ljude, ali nikada prije nije čula za ovakve ozljede. – Kada vrana napadne, a to obično radi jer se osjeća ugroženom, najbolje je početi mahati rukama i tako je preplašiti. Nema potrebe trčati, nego se samo bržim korakom udaljiti. Naravno, na biciklu je to teže, ali ako je moguće, treba se odmah zaustaviti sići i potjerati vranu – kaže i dodaje kako se ljudi prepadnu i ozlijede kada padnu.

Iz Grada Zagreba poručili su da je razlog naseljavanja i gniježđenja vrana u gradovima siguran i konstantan izvor hrane.

‘To je prirodno ponašanje životinja, stoga savjetujemo građane da dan ili dva izbjegavaju lokaciju gdje se nalazi gnijezdo dok ptić ne odleti iz gnijezda. U situaciji kada je pronađen ispali ptić nije se poželjno približavati lokaciji već istu treba prijaviti službi Gradskog skloništa za nezbrinute životinje Dumovec na tel: 01/2008-354 ili na e-mail: info@dumovec.hr i zastita.divljaci@zoo.hr’, objavio je Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo.

‘Apeliramo u svakoj prigodi na građane i predstavnike stanara na lokacijama gdje su vrane aktivne, da se okoliš oko stambenih objekata održava čistim i ne bacaju otpadci hrane, te da se kuhinjski otpad odlaže na za to predviđena mjesta. S vranama se postupa prema Programu zaštite divljači, a u skladu s člankom 9. Zakona o lovstvu (Narodne novine 99/18, 32/19 i 32/20)’, navodi se u priopćenju objavljenom u utorak na stranici Grada Zagreba.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
13.7 ° C
13.8 °
11.9 °
54 %
2.6kmh
0 %
Pet
12 °
Sub
20 °
Ned
24 °
Pon
24 °
Uto
22 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: