10.8 C
Zagreb
Utorak, 19 ožujka, 2024

Napeto u Njemačkoj prekinuli sastanak o mjerama: Savezne pokrajine usprotivile se Angeli Merkel

Pročitajte još:

Prije toga su se sudionici sastanka dogovorili o načelnom produljenju aktualnih mjera do 18. travnja

Savezna vlada i neke savezne pokrajine odbijaju otvraranje turističkih kapaciteta i ustraju na daljnjoj zabrani svih putovanja koja nisu prijeko potrebna u što spadaju i turistička

Pregovori savezne i pokrajinskih vlada o daljnjim mjerama u borbi protiv pandemije koronavirusa u ponedjeljak prekinuti su zbog neslaganja oko uvođenja strožih mjera što zahtjeva kancelarka Angela Merkel, a čemu se opiru neke savezne pokrajine.

“Mjere oko kojih smo se do sada dogovorili nisu dovoljne kako bi se prekinula dinamika širenja zaraze”, rekla je Angela Merkel a kako prenose njemački mediji.

Najspornije pitanje je pitanje putovanja tijekom uskršnjih praznika. Kako se saznaje iz pregovaračkih krugova, savezne pokrajine, posebice one koje se nalaze na obali Sjevernog i Baltičkog mora, ustraju na otvaranju turističkih kapaciteta uz strogo pridržavanje higijenskih i mjera razmaka.

Savezna vlada i neke savezne pokrajine to odbijaju i ustraju na daljnjoj zabrani svih putovanja koja nisu prijeko potrebna u što pripadaju i turistička. Hotelima i privatnim smještajima je zabranjeno ugošćavanje gostiju u turističke svrhe. Merkel je osim toga nezadovoljna otporom saveznih pokrajina o uvođenju novih mjera zatvaranja. Savezne pokrajine ustraju na tome da se mjere zatvaranja uvode samo tamo gdje sedmodnevna incidencija tri dana za redom premašuje vrijednost od 100.

“Mi danas postižemo dogovor oko toga da se držimo onoga što smo na posljednjem sastanku dogovorili”, kritizirala je stav saveznih pokrajine njemačka kancelarka.

Na sastanku se također raspravlja i o uvođenju policijskog sata u okruzima s visokom incidencijom zaraza. Nesloga vlada i oko toga na kojem području bi trebalo ponovno povući mjere otvaranja dogovorene početkom ožujka.

Bavarski premijer Markus Soeder inzistira na tome da se u slučaju povećanja sedmodnevne incidencije preko vrijednosti od 100 strože mjere uvedu samo u pogođenom okrugu, a ne na području cijele savezne pokrajine kako predlažu premijeri drugih saveznih pokrajina.

Iznad incidencije od 100 bi tako trebalo ponovno biti dozvoljen posjet samo jedne osobe nekom drugom kućanstvu umjesto sada dozvoljenih pet osoba.

Načelno ‘za’ produljenje mjera
Planirani prijedlog o generalnom dopuštanju posjete obitelji tijekom uskršnjih blagdana, kao što je to bio slučaj tijekom Božića, u međuvremenu je odbačen.

Prije toga su se sudionici sastanka, kako nadalje javljaju njemački mediji, dogovorili o načelnom produljenju aktualnih mjera do 18. travnja. U ponedjeljak navečer stoji otvorenim kada bi se sastanak mogao nastaviti.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
slaba kiša
10.5 ° C
11.1 °
8.7 °
64 %
2.1kmh
100 %
Uto
11 °
Sri
15 °
Čet
19 °
Pet
15 °
Sub
9 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: