5.1 C
Zagreb
Četvrtak, 18 travnja, 2024

Novi soj korone XE je možda još zarazniji od omikrona

Pročitajte još:

Zaraznija podvarijanta omikrona BA.2 postala je dominantni soj Covid-19 u SAD-u, ali međunarodni zdravstveni stručnjaci stavljaju povećan fokus na novu hibridnu varijantu koja bi mogla biti čak i zaraznija, prenosi NBC.

XE varijanta je rekombinantna, što znači da se sastoji od genetskog materijala iz dva druga soja, koji su u ovom slučaju BA.1, izvorni soj omikrona, i BA.2.

Prema epidemiološkim podacima 29. ožujka od strane Svjetske zdravstvene organizacije, procjene pokazuju da je XE 10% zarazniji od BA.2, no nalazi zahtijevaju daljnju potvrdu.

Varijanta je prvi put otkrivena u Ujedinjenom Kraljevstvu sredinom siječnja, a od tada je u toj zemlji prijavljeno 600 slučajeva.

Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva tvrdi da prati XE zajedno s dva druga rekombinanta, XD i XF, koji se sastoje od sojeva Delta i BA.1.

Britanske zdravstvene vlasti priopćile su krajem ožujka da “nema dovoljno dokaza za donošenje zaključaka o prednostima rasta ili drugim svojstvima ove varijante”, ali su se pozabavile početnim izvješćima o njezinoj zaraznosti.

– Ovaj određeni rekombinant, XE, pokazao je promjenjivu stopu rasta i još ne možemo potvrditi ima li istinsku prednost rasta – rekla je Susan Hopkins, glavna medicinska savjetnica za UKHSA.

Rekombinantne varijante nisu neobične, tvrde zdravstveni dužnosnici.

– Rekombinantne varijante nisu neobična pojava, osobito kada postoji nekoliko varijanti u optjecaju, a nekoliko ih je identificirano tijekom pandemije do danas – rekao je Hopkins.

– Kao i kod drugih vrsta varijanti, većina će umrijeti relativno brzo – dodao je.

SZO je rekao da će “nastaviti pomno pratiti i procjenjivati ​​rizik za javno zdravlje povezan s rekombinantnim varijantama” te će “pružati ažuriranja kako budu dostupni daljnji dokazi”.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
4 ° C
6.5 °
3.1 °
100 %
1kmh
0 %
Čet
12 °
Pet
14 °
Sub
11 °
Ned
10 °
Pon
9 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: