9 C
Zagreb
Utorak, 23 travnja, 2024

Od 1. srpnja nova pravila: Zbrka i zbunjenost! Kako organizirati fešte i festivale s Covid potvrdama?

Pročitajte još:

Organizatore muči i to što se radi razlika među gostima

Prvog srpnja kreću zabave, dozvolit će se festivali i fešte, ali samo za cijepljene i ostale koji mogu dokazati da su epidemiološki sigurni za okolinu.

I dok je datum otvaranja poznat, organizatori koncerata tvrde – nemamo sve informacije. Zato je Goran Latković u sat vremena došao do odgovora na pitanja na koja njima nitko tjednima nije odgovarao.

Pet dana preostalo je do popuštanja mjera i otvaranja zabave za brojne domaće i strane u Hrvatskoj. Ali organizatori koncerata kao da tapkaju u mraku, kažu, nedostaju im ključne informacije.

“Vlada totalna konfuzija među organizatorima koji zapravo ni ne znaju i nemaju jasna pravila i nisu informirani na pravi način. Vidimo i po prodaji ulaznica koja je ušla u rapidni rast do prije dva tjedna, a onda prije desetak dana je počelo padati”, kaže Berislav Marszalek.

Na koncerte će bez pridržavanja mjera moći preboljeli, cijepljeni i li oni s negativnim testom. Mladi su ciljana publika za takve događaje, ali ih je malo cijepljeno i tu nastaje problem za organizatore.

‘Tu je pak dodatni problem jer prema informacijama koje imamo privatne ustanove koje rade testiranja i medicinske usluge na eventima, dakle nemaju ulaz da ne mogu ubacivati rezultate i da cijeli taj sustav ne radi u realnom vremenu što znači da nije moguće organizirati testiranje na ulazu u događaj kako bi u istom trenutku se izdala digitalna potvrda’, tvrdi Marszalek.

Ključ problema – nedostatak informacija

RTL neslužbeno doznaje da je ministarstva zdravstva i turizma pozvali sve laboratorije koji rade testiranja da zatraže suglasnost od HZZO-a kako bi mogli odmah unositi sve testirane u sustav za izdavanje potvrda. Isto tako, i mobilni timovi koji će testirati na ulazima, mogli bi dobiti mogućnost na licu mjesta izdavati i covid potvrde.

Organizatore muči i to što se radi razlika među gostima, od domaćih se traži isključivo covid potvrda, a stranci koji ju ne mogu dobiti mogu pokazati negativan test.

“Bit priče je da treba dozvoliti da potvrda, fizička potvrda o obavljenom testiranju bude instrument za ulaz na određeni projekt i manifestaciju”, jasno će Darko Tuček, predsjednik Udruge glazbenih menadžera i organizatora.

Nedostatak komunikacije
I voditelj službe za epidemiologiju HZJZ-a Bernard Kaić, drži da je sadašnje stanje nelogično. “Mislim da bi to trebalo izmijeniti jer ima ljudi koji su cijepljeni, a iz nekog razloga nemaju pristup e-građaninu jer su možda nezaposleni, ili su preboljeli bolest i mogu dobiti potvrdu da su preboljeli, ali ne mogu dobiti digitalnu covid potvrdu”, rekao je Kaić i dodao da se nada da će se do četvrtka to riješiti.

Novinari RTL-a su do tih informacija došli u roku od sat vremena, dok ih organizatori traže danima. Dakle, ključ problema je u nedostatku informacija i lošoj komunikaciji.

“Što se tiče same komunikacije, ona u zadnje vrijeme sa Stožerom ne postoji”, istaknuo je Tuček.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
isprekidani oblaci
9 ° C
9.4 °
5.4 °
74 %
6.2kmh
75 %
Uto
9 °
Sri
7 °
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
20 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: