7.6 C
Zagreb
Utorak, 19 ožujka, 2024

Od lipnja bi restorani mogli raditi i unutra, kafići još ne, ali za ulazak će biti potrebna – covid propusnica

Pročitajte još:

Dio popuštanja odnosit će se samo na osobe koje budu imale digitalnu zelenu potvrdu, kolokvijalno nazvanu covid-putovnica

Od 1. lipnja Hrvatska bi mogla krenuti s ozbiljnijim popuštanjem epidemioloških mjera, koje bi uključivale i otvaranje unutarnjih dijelova restorana, kao i ukidanje zabrana održavanja svadbi i koncerata te postupno produljenje dozvoljenog radnog vremena sa sadašnjih 22 sata.

– S obzirom na sve bolje pokazatelje, ali i sve veći udio cijepljenih, na početku sezone realno je očekivati ozbiljnije popuštanje, no dio popuštanja odnosit će se samo na osobe koje budu imale digitalnu zelenu potvrdu, kolokvijalno nazvanu covid-putovnica.

Kako doznajemo, prema trenutačnom stavu Stožera, od 1. lipnja može se očekivati otvaranje unutarnjih dijelova restorana, ukidanje zabrana održavanja svadbi i koncerata te postupno produljenje dozvoljenog radnog vremena sa sadašnjih 22 sata. Na takvim skupovima ne bi se nosile maske niti bi se držala distanca, no na njih bi mogli samo oni s covid-putovnicom.

Unutarnji bi dijelovi kafića, kako doznajemo, do daljnjega ostali zatvoreni. Zasad je riječ samo o planovima jer nadležni prate ishode testnih okupljanja koja će se održavati ovaj mjesec. Neće li nakon njih biti širenja zaraze, počet će normalizacija života.

Digitalnu zelenu potvrdu moći će dobiti tri kategorije osoba. Radi se o osobama koje su primile obje doze cjepiva, osobama koje su preboljele koronavirus u posljednjih šest mjeseci i osobama koje imaju negativan test ne stariji od 48 sati. Isprave će hrvatski građani dobivati u Hrvatskoj, a turisti u svojim zemljama.

Osnova za izdavanje covid-putovnica je baza podataka cijepljenih, kao i onih koji su preboljeli koronavirus i onih koji su testirani unatrag 48 sati. Jutarnji piše da se užurbano radi na izradi i uvezivanju takvih baza podataka, a izvor blizak Stožeru naglašava da će sve biti spremno na vrijeme budući da o ovim potvrdama ovisi sezona.

“Dvije doze cjepiva do sada je primilo 275.380 građana. No, valja uzeti u obzir da su s cijepljenjem završile uglavnom osobe starije životne dobi i djelatnici zdravstvenog sustava i domova za starije. Dakle, za odlazak na zabave mlađa će populacija uglavnom trebati negativan test ili dokaz o preboljenju”, rekao je izvor.

Prema podacima Stožera, oko 130 tisuća ljudi oporavilo se od koronavirusa od početka ove godine i upravo su oni trenutni bazen za dobivanje isprave. Također, iako još uvijek nema konkretne odluke o tome hoće li se za ulazak na događaja priznavati samo PCR test ne stariji od 48 sati ili i brzi antigenski test, neslužbeno se doznaje da će za ulazak na pojedine događaje vrijediti i brzi antigenski test budući da on vrijedi i za prelazak granice.

Djeca će biti izuzeta od zabrana jer nisu imala mogućnost cijepljenja te će tako, primjerice, roditelji s covid-putovnicama u unutarnje dijelove restorana povesti djecu koja nemaju negativan test. Za prelazak granice sva djeca starija od sedam godina moraju imati negativan test.

Kako će se i gdje moći nabaviti covid-putovnica?

– Dokument će se moći nabaviti putem sustava e-Građani, a moći će ga se pribaviti i u 150 ureda HZZO-a diljem zemlje. I printana i digitalna verzija imat će QR kod koji sadržava osnovne informacije i digitalni pečat kako bi se osiguralo da je potvrda vjerodostojna. Digitalna verzija moći će se pohraniti u mobilni uređaj.

Koliko će trajati ta isprava?

– Prema sadašnjem prijedlogu, za osobe koje su cijepljene dokument će vrijediti 180 dana, a za one koji su napravili PCR test 48 ili 72 satai.

Hoće li se bez covid-putovnice moći prelaziti državna granica?

– Ne. Covid-putovnica bit će uz putovnicu ili osobnu iskaznicu glavni dokument za prelazak granica država unutar Europske unije.

Kako će izgledati?

– Covid-putovnica će sadržavati nužne osnovne informacije – ime i prezime, datum rođenja, datum izdavanja, relevantne informacije o cjepivu/testiranju/preboljenju i jedinstveni QR kod. Dokument neće sadržavati zdravstvene podatke osobe. Podaci će biti ispisani na nacionalnom i engleskom jeziku.

Kako će se provjeravati?

– Provjera će se provoditi putem očitavanja QR koda. Granična policija kodove će provjeravati putem skenera, koji su već nabavljeni.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
oblačno
7.6 ° C
8.3 °
4.9 °
58 %
4.1kmh
100 %
Uto
10 °
Sri
15 °
Čet
18 °
Pet
19 °
Sub
18 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: