7.4 C
Zagreb
Nedjelja, 28 travnja, 2024

Otkrivene šokantne informacije o virusu: Necijepljeni su potencijalne ‘tvornice’ za razvoj novih sojeva

Pročitajte još:

Necijepljene osobe nisu samo rizik za svoje zdravlje. Oni su rizik za sve ako se zaraze koronavirusom, kažu stručnjaci za infektivne bolesti.

To je zato što je jedini izvor novih varijanti koronavirusa tijelo zaražene osobe.

“Necijepljene osobe su potencijalne tvornice za nove varijante”, rekao je doktor William Schaffner, profesor na Odjelu za infektivne bolesti Sveučilišnog medicinskog centra Vanderbilt za CNN.

Što više ima necijepljenih ljudi, to je više mogućnosti da se virus razmnoži. Kad se to dogodi, mutira i mogao bi izbaciti mutiranu varijantu koja je još ozbiljnija”, rekao je za CNN dr. William Schaffner, profesor na Odjelu za infektivne bolesti Sveučilišnog medicinskog centra Vanderbilt.

Svi virusi mutiraju, a iako koronavirus nije posebno sklon mutacijama, mijenja se i evoluira. Većina promjena virusu ne znači ništa, a neke ga mogu i oslabiti. Ali ponekad, virus razvije slučajnu mutaciju koja mu daje prednost, primjerice bolju prenosivost ili učinkovitiju replikaciju ili sposobnost da zarazi raznolike domaćine.

Ako je mutant dovoljno uspješan postaje varijanta, ali mora se replicirati da bi bio to. Necijepljene osobe pružaju priliku da se virus replicira i mutira.

“Dok se virusne mutacije razvijaju, one koje opstaju su one koje se lakše mogu širiti među populacijom”, kaže mikrobiolog i imunolog Andrew Pekosz iz Škole javnog zdravlja Johns Hopkins Bloomberg za CNN.

“Svkai put kad se virus promijeni, to daje virusu drugačiju plaformu za dodavanje novih mutacija. Sada imamo virus koji se širi učinkovitije”, rekao je Pekosz.

Virusi koji se ne šire, ne mogu mutirati.

Varijante koronavirusa su preplavile svijet – B.1.1.7 ili Alfa varijanta, prvi put se pojavila u Engleskoj. N.1.351 ili Beta varijanta je prvi put primjećena u Južnoj Africi. Delta varijanta, koja se zove B.1.617.2, prvi put se pojavila u Indiji. U Sjedinjenim Državama također se pojavilo nekoliko novih varijantu, uključujući varijantu B.1.427 koja se pojavila u Kaliforniji i B.1.526 koja se pojavila u New Yorku.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
8.2 ° C
9.9 °
4.1 °
88 %
0.5kmh
0 %
Ned
24 °
Pon
25 °
Uto
25 °
Sri
22 °
Čet
15 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: