7.7 C
Zagreb
Četvrtak, 25 travnja, 2024

Ovo je navodni Janšin plan podjele BiH: Je opasna ideja koja može dovesti do novog rata

Pročitajte još:

Navodni non-paper predlaže pripajanje Republike Srpske Srbiji, čime bi, tvrdi se, bilo riješeno srpsko nacionalno pitanje i što bi udobrovoljilo Beograd da pristane ideju ujedinjenja Kosova i Albanije

Nakon što je jedan manje poznat bosanskohercegovački portal objavio da postoji dokument u obliku slovenskog diplomatskog non-papera koji u Vijeću EU predlaže da se krene putem mirnog raspada Bosne i Hercegovine na tri dijela, slovenski portal necenzurirano.si objavio je sadržaj toga, kako tvrde, slovenskog non-papera.

I dalje, međutim, nije jasno tko ga je pisao, jer kroz uobičajenu diplomatsku mrežu u Vijeću EU, kako su Večernjem potvrdili izvori u Bruxellesu, sigurno nije prošao. Navodno je upućen predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu, ali u njegovu kabinetu tvrde da ga nisu zaprimili.

Slovenija preuzima 1. srpnja predsjedanje Europskom unijom, a već u prosincu je premijer Janša, kao što je to uobičajeno, Bruxellesu dao grube obrise svojih smjernica. Balkan je težište. Janša je u dobrim odnosima s Viktorom Orbanom, svojim kolegom u susjednoj Mađarskoj. Orban financira desno orijentirane, Janši sklone medije u Sloveniji, a preko Ljubljane i takve medije u Sjevernoj Makedoniji, čijem je bivšem premijeru Nikoli Gruevskom, pravomoćno osuđenom zbog korupcije, dao azil u Mađarskoj. Orban je bio i taj koji je kao novog europskog povjerenika za proširenje instalirao Olivera Varhelyija, svoju osobu od povjerenja. Taj se Mađar u svom mandatu prije svega brine o šansama Srbije za pristup u EU. U tako nastaloj mreži inicijative i “non-paperi” više ne prolaze neopaženo.

Za “a) Ujedinjenje Kosova i Albanije” su u “non-paperu” rezervirana četiri retka. Točka “b) Ujedinjenje velikog dijela Republike Srpske sa Srbijom” dobila je još jedan redak manje. Janša bi ovom prilikom htio ponovo odrediti i oblik susjedne Hrvatske: “c) Hrvatsko nacionalno pitanje može biti riješeno“ tako što će se „pretežito hrvatski kantoni u Bosni i Hercegovini ujediniti s Hrvatskom” ili će se “hrvatskom dijelu” BiH dati “poseban status” – “prema modelu Južnog Tirola”.

Ostaju Bošnjaci, koji čine skoro polovicu stanovništva zemlje. Prema ovom planu oni dobivaju “neovisno funkcionirajuću državu” i “za nju preuzimaju potpunu odgovornost”. A ako ne žele, ne moraju u Europu: “Oni na referendumu mogu birati između budućnosti u EU-u ili izvan nje ili budućnost poput Turske.” U Janšinom papiru stoji da se, doduše, muslimanski Bošnjaci “privremeno“ zalažu za članstvo u EU-u. “Ali, ako se kaos nastavi i sa sve jačim utjecajem Turske i radikalnog islama”, piše Janša, “stanje se u idućem desetljeću može drastično pogoršati”. I dodaje da se najprije treba “djelovati prešutno”, sve dok “plan” ne bude dogovoren s “donositeljima odluka” u regiji i u međunarodnoj zajednici.

ko se EU, SAD i većina lidera u regiji složi s tim planom i koracima za njegovu implementaciju, EU bi trebala iskoristiti tu priliku i formalizirati plan, zaključuje se.

Premijer Janša pokušao je demantirati vijest odmah čim je u ponedjeljak bila prvotno objavljena na portalu politicki.ba, no nije jasno je li demantirao da je njegova vlada uopće sastavljala dokument s takvim idejama ili demantira samo da ga je predao Charlesu Michelu: “Eh, njega sam posljednji put sreo lani. Teško da bih mu u veljači ili ožujku bilo što fizički predao, kako piše opskurni portal..”, napisao je Janša na Twitteru.

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, potom je javno otkrio da je predsjednik Slovenije Borut Pahor pri nedavnom službenom posjetu BiH rekao članovima Predsjedništva da su sve češći glasovi u EU o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije. “Možete li se vi u BiH mirno razići”, navodno je tada upitao Pahor, citiran prema Komšiću.

On i Šefik Džaferović na to su odgovorili da mirni raspad BiH nije moguć, a predsjedavajući član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zauzeo je suprotan stav, tvrdi Komšić.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
9.8 ° C
9.9 °
7.6 °
75 %
1.5kmh
0 %
Čet
10 °
Pet
16 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: