15.6 C
Zagreb
Subota, 4 svibnja, 2024

Ovo je popis strožih mjera na Jadranu: Zabrana okupljanja za preko 50 ljudi, s covid potvrdom do 1000

Pročitajte još:

Mjere stupaju na snagu u ponedjeljak i trajat će do 15. kolovoza

Premijer Andrej Plenković istaknuo je na sjednici Vlade u četvrtak da su najveći brojevi slučajeva u četiri dalmatinske županije koje su sve turističke destinacije, piše 24 sata.
– Zbog toga će Stožer u tom djelu Hrvatske uvesti dodatne epidemiološke mjere kako bi se limitirala mogućnost širenja zaraze, kako bismo tako kontrolirali događaje s većim brojem ljudi, dakle veća okupljanja, izbjegli rizike, smanjili dinamiku zaraze i omogućili održavanje turističke sezone – najavio je premijer Andrej Plenković.

Nužne epidemiološke mjere odnose se na Dubrovačko-neretvansku, Splitsko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku, Zadarsku, Primorsko-goransku i Istarsku županiju, grad Novalja, Senj i općinu Karlobag, kazao je na konferenciji za medije ravnatelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović. Uvodi se zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 50 osoba na jednom mjestu ukoliko nemaju covid potvrdu. Ako se radi o okupljanjima na kojima sve osobe imaju covid potvrde, dozvoljen broj okupljenih je 1000 osoba.

“Cijeli Jadran u ovom trenutku pleše između narančaste i crvene oznake ECDC. Ovo su mjere kojima se želi spriječiti da se za povratke iz Hrvatske počnu uvoditi restrikcije. To je i želja naših gostiju”, kazao je Božinović dodavši da će mjere biti na snazi od ponedjeljka do 15. kolovoza.

Posebna ograničenja uvedena su za svadbene svečanosti, gdje bez covid potvrde može sudjelovati maksimalno 15 osoba, a za sve svadbe s više od 15 osoba, sudionici moraju imati te potvrde. U barovima može biti najviše 1000 osoba. Sajmovi, drugi oblici gospodarskih priredbi na otvorenom, mogu se održavati samo uz suglasnost lokalnog i županijskog stožera.

Sportska natjecanja na kojima sudjeluju gledatelji mogu se održati ukoliko gledatelji i tehničko-organizacijsko osoblje ima covid digitalne potvrde.

Organizatori svih tih događaja obvezni su najkasnije sedam dana prije održavanja okupljanja ili manifestacije poslati obavijest o namjeri organiziranja manifestacije i zatražiti prethodnu suglasnost. “Ovdje se obvezuju županijski stožeri, da odmah nakon primitka obavijesti o održavanju, provjere jesu li ispunjeni uvjeti za održavanje propisani novom odlukom. Ukoliko nisu ispunjeni uvjeti, županijski stožeri moraju obavijestiti organizatore da se događaj ne može održati”, istaknuo je Božinović.

Najviši broj dozvoljenih gostiju u barovima je 1000 ljudi. Sajmovi i slični događaji održavaju se samo uz dopuštenje lokalnih i županijskih stožera uz suglasnost Nacionalnog stožera.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
15.6 ° C
17.1 °
13.8 °
82 %
1.5kmh
20 %
Sub
22 °
Ned
24 °
Pon
22 °
Uto
23 °
Sri
18 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9284
GBP
1,1697
CHF
1,0300
CNY
0,1283
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: