1.1 C
Zagreb
Subota, 9 prosinca, 2023

Pale se alarmi i mnogi razmišljaju o napuštanju zemlje: ‘Ovo što rade je dolijevanje ulja na vatru, kažnjavaju nedužne’

Pročitajte još:

Poreznici su posumnjali da paušalnim obrtima poslodavci prikrivaju zaposlenje jer se za njih plaćaju manji nameti nego za običnog zaposlenika

Ovih dana sve je više javno iskazanog nezadovoljstva građana koji su se našli na udaru pojačane aktivnosti Porezne uprave. To su, među ostalima, i paušalni obrtnici koji tvrde da ih je država najprije poticala na otvaranje obrta, a sada ih želi penalizirati. Poručuju da se država pritom ne vodi propisima koje je sama donosila, piše Dnevnik.hr.

Jedna od njih je i Mislav Kašner koji se od 2019. bavi razvojem softvera za inozemnog klijenta. Kaže da takav oblik poslovanja nudi brojne prednosti.

”Ne morate brinuti o troškovima, knjigovodstvo je dosta jednostavnije, porezi su povoljniji, nekih 10 posto godišnje, ali je poanta da se ne smije prijeći prag od 300 tisuća kuna. Nismo u sustavu PDV-a. Sam princip rada dosta je jednostavan”, ističe Kašner.

No, krajem prošle godine ono što nikada nije bilo problem, odjednom to postaje. ”Jedan od elemenata je da jedan od naručitelja ne prelazi 50 posto. Također se penalizira ako imate svakodnevnu komunikaciju s naručiteljem, ako imate redovite isplate. Samim time ispada da smo mi u radnom odnosu”, rekao je Kašner.

Poreznici su posumnjali da paušalnim obrtima, kojih ima 50-ak tisuća, poslodavci prikrivaju zaposlenje jer se za njih plaćaju manji nameti nego za običnog zaposlenika, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo. Napravljeno je nekoliko tisuća nadzora, a mnogima prijete visoke kazne. Tako i Mislavu. ”To su iznosi u desecima tisuća kuna, neki čak 70, 80, 90, to nisu mali iznosi”, napominje.

Sve to, kažu u Obrtničkoj komori, poreznici rade proizvoljno. ”Što porezna smatra prikrivenim radom ne može se smatrati prikrivenim radom. Jedna od tih stvari je kao glavni kriterij koji su postavili radite li s klijentom više od 50 posto.

A u Udruzi glas poduzetnika kažu da zlouporoaba ima budući da se nelojalna konkurencija stvarala jer su pojedinci plaćali zaposlene kroz paušalne obrte.

“Ono što Porezna sada radi je dolijevanje ulja na vatru, gdje nekim čudnim i neispravnim kriterijima kažnjava ljude koji nisu ništa krivi i nisu bili prikriveno zaposleni”, napominje Dražen Oreščanin iz Udruge Glas poduzetnika.

Obrtnici kažu da se time uvodi velika porezna nesigurnost te da se mnogima pali alarm za pakiranje kofera i odlazak iz zemlje.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Aleksandra Prijović objavila fotku iz Arene Zagreb, povela i mamu

Popularna pjevačica Aleksandra Prijović (28) objavila je u noći sa četvrtka na petak fotografiju na svojem Instagramu, kojom je...

Vrijeme:

Zagreb
sumaglica
1.4 ° C
4.9 °
0.8 °
91 %
1.5kmh
100 %
Sub
3 °
Ned
6 °
Pon
8 °
Uto
8 °
Sri
10 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9282
GBP
1,1647
CHF
1,0547
CNY
0,1301
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: