fbpx
13.3 C
Zagreb
Nedjelja, 26 rujna, 2021

Pedofilu koji je zlostavljao posvojenu kći smanjili zatvorsku kaznu jer je bio u Domovinskom ratu

Pročitajte još:

Visoki kazneni sud navodi i kako je Županijski sud dvostruko vrednovao okolnosti djela

Županijski sud u Dubrovniku je u travnju ove godine nepravomoćno osudio 48-godišnjeg muškarca zbog spolnog zlostavljanja osmogodišnje posvojene kćerke na 14 godina zatvora. Nakon žalbe njegove odvjetnice Visoki kazneni sud tu je presudu smanjio je na 11 godina zatvora, donosi Slobodna Dalmacija.

Muškarca je dubrovački sud osudio jer je od sredine 2019. do sredine 2020. učestalo zlostavljalo maloljetnu kćer svoje supruge u spavaćoj sobi obiteljske kuće i u presudi navode kako je počinio kazneno djelo spolnog odnošaja s djetetom i zloporabe odnosa ovisnosti djeteta o njemu kao skrbniku.

Tročlano sudsko vijeće Visokog kaznenog suda sastavljeno od tri sutkinje ocijenilo je da je obrana bila u pravu tvrdeći da je izrečena kazna prestroga u odnosu na olakotne okolnosti.

– Generalnu i specijalnu prevenciju je moguće postići i blažom kaznom i to onom od 11 godina zatvora. Naime, u obzir treba uzeti zapriječenu kaznu za kazneno djelo za koje se tereti optuženik, a to je kazna zatvora tri do 15 godina te je u pravu optuženik kada tvrdi da je prvostupanjski sud prilikom odmjeravanja kazne precijenio značaj otegotnih, a podcijenio značaj olakotnih okolnosti te propustio optuženiku cijeniti kao olakotnu okolnost činjenicu da je sudjelovao u Domovinskom ratu – stoji, uz ostalo, u pravomoćnoj presudi Visokog kaznenog suda.

Nadalje, vijeće Visokog kaznenog suda je utvrdilo da je dubrovački sud ispravno vrednovao otegotne okolnosti kada navode da je počinio kazneno djelo u duljem vremenskom razdoblju, što upućuje na njegovu upornost i odlučnost u protupravnom postupanju.

– Činjenica da je djetetu nanosio bol i to kako fizičku tako i psihičku čime je narušio tjelesni i emocionalni razvoj djeteta, a kazneno djelo počinjeno je prema pastorci i to od osobe s kojom dijete živi u zajedničkom kućanstvu, su okolnosti koje predstavljaju samo obilježje djela pa je u pravu žalitelj kada navodi da ih je sud dvostruko vrednovao, kako kroz kaznu, tako i kroz ocjenu otegotnih okolnosti. Zbog iznesenog, ovaj sud kao sud drugog stupnja nalazi opravdanim optuženika osuditi na kaznu zatvora u trajanju od jedanaest godina – zaključilo je pravomoćno sudsko vijeće Visokog kaznenog suda.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Ocu koji je ugušio troje djece u Zagrebu prijeti 50 god. zatvora: ‘Pri svijesti je. Čuva ga policija’

Austrijanac, kojeg se sumnjiči da je u noći na subotu u zagrebačkom naselju Mlinovi ubio svoje troje djece, a...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
13.4 ° C
14.4 °
11 °
83 %
0kmh
0 %
Ned
27 °
Pon
25 °
Uto
23 °
Sri
23 °
Čet
19 °

Tečajna lista:

HRK - Hrvatska kuna
EUR
7,4962
USD
6,3892
GBP
8,7151
CHF
6,9266
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: