7.9 C
Zagreb
Četvrtak, 25 travnja, 2024

Pfizer objavio: Cjepivo je sigurno za djecu od 5 do 11 godina

Pročitajte još:

Pfizer i BioNTech u ponedjeljak su priopćili da je njihovo cjepivo protiv koronavirusa izazvalo imunosni odgovor kod djece od 5 do 11 godina

Ovo su prvi takvi rezultati objavljeni za ovu dobnu skupinu za cjepivo američkog proizvođača. No napominju da podaci još nisu recenzirani ni objavljeni, piše CNN.

Iz Pfizera dodaju da se rezultati ispitivanja uskoro planiraju predati američkoj Agenciji za hranu i lijekove radi odobrenja za hitnu uporabu.

Ispitivanje je obuhvatilo 2268 sudionika u dobi od 5 do 11 godina i koristili su dvije doze cjepiva primijenjenog u razmaku od 21 dan.

U ovim ispitivanjima korištena je doza od 10 mikrograma manja od doze od 30 mikrograma, koja se koristila za osobe starije od 12 godina.

“Razina antitijela usporediva s onima kod starijih ljudi koji su primili veću dozu”
“Doza od 10 mikrograma pažljivo je odabrana kao poželjna doza za sigurnost, podnošljivost i imunogenost u djece od 5 do 11 godina”, piše u Pfizerovom priopćenju.

Imunološki odgovori sudionika mjereni su promatranjem neutralizirajućih razina antitijela u krvi i usporedbom tih razina s kontrolnom skupinom od 16 do 25 godina koja je dobila dvije doze s većom dozom od 30 mikrograma.

Pfizer dodaje da su razine antitijela dobro usporedive sa starijim ljudima koji su primili veću dozu, pokazujući “snažan imunološki odgovor u ovoj skupini djece mjesec dana nakon druge doze”.

“Nadalje, cjepivo protiv korone dobro se podnosilo, a nuspojave su općenito bile usporedive s onim uočenim kod sudionika u dobi od 16 do 25 godina”, navode iz Pfizera.

Glasnogovornik Pfizera također je potvrdio da nema slučajeva miokarditisa.

Glasnogovornik Pfizera rekao je da bi tvrtke kasnije mogle otkriti učinkovitost cjepiva iz ispitivanja, ali među sudionicima još nije bilo dovoljno slučajeva koronavirusa da se to utvrdi.

Cjepivo je bilo oko 95 posto učinkovito u kliničkom ispitivanju odraslih, ali Pfizer je rekao da imunitet pada nekoliko mjeseci nakon druge doze. Očekuje se da će američki regulatori odobriti treću dozu cjepiva za starije i visokorizične Amerikance početkom ovog tjedna.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
magla
6.9 ° C
7.7 °
5.8 °
93 %
0.5kmh
75 %
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
20 °
Ned
23 °
Pon
24 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: