6.8 C
Zagreb
Petak, 26 travnja, 2024

Plenković došao u Sabor i zaratio s oporbom, redom ih je vrijeđao: Je li vam žao što vam je Milanović bio šef SDP-a?‘

Pročitajte još:

Nakon tjedan dana stanke, zastupnici su se danas vratili u sabornicu gdje je “Aktualnim prijepodnevom” počela nova sjednica koja će trajati do 15. prosinca, a po potrebi i dulje.

U iduća četiri tjedna Sabor očekuje opsežan posao, na raspravu čeka gotovo 150 točaka dnevnog reda. Najvažniji akt koji će Sabor donijeti je Državni proračun za 2022., o njemu će raspravljati 1. prosinca, a donijeti ga do 10. prosinca.

Ovaj tjedan raspravit će paket zakona iz područja socijalne skrbi te, temeljem prikupljenih potpisa oporbe, Izvješće glavne državne odvjetnice o radu državnih odvjetništava u 2020. godini.

“Aktualno prijepodne” svojim je pitanjem otvorila nezavisna zastupnica Karolina Vidović Krišto, a zatvorit će HDZ-ov Ivan Budalić.

Pitanje Vidović Krišto bilo je o uhićenju Gabrijele Žalac: “Vaš posebni savjetnik je bio savjetnik Žalac. Ista osoba savjetuje vas kao premijera i ministricu EU fondova. On je i direktor u HGK i u RBA mirovinskom fondu. Tko je donio odluku o softveru, vi preko savjetnika ili Žalac? Jeste li svjesni koliku štetu činite građanima?”

“Što se tiče borbe protiv korupcije, vjerujem da sve floskule, a vi ste jedna od onih koji prednajči u floksulama, sve te teze padaju kao kula od karata. Da je pravosuđe HDZ-ovo, Vrhovni sud bi barem vratio na ponovno suđenje slučaj Fimi media. Da HDZ ili ja osobno imam utjecaja na DORH vjerojatno ne bi bilo istrage ni o kome iz HDZ-a, niti jednog predmeta ne bi bilo. Svi bi bili zastićeni i ništa se ne bi znalo i govorilo. Ali gle čuda. Bit borbe proptiv korupcije je jasna, a sastoji se od dva pridjeva – pravosudna tijela su samostalna i neovisna, to dobro upamtite. Samostalan je i DORH, samostalan je i USKOK, samostalna je i policija, samostalan je i Ured europskog tužitelja. Gospođo Krišto, da postoji i trunka zazora, onda bi ta neka nevidiljiva ruka šapnula negdje ‘kud hrlite s otvaranjem Ureda europskog javnog tužitelja’. Mogli smo stati na kočnicu. Nismo. Jutros smo mogli pročitati da je došlo do uhićenja suca, mislite li da sam ja to znao? Nisam. Vidimo da živimo u zemlji u kojoj svi samostalno djeluju. Ja o konkretnom predmetu ne mogu govoriti, postoji proces”, odgovorio je Plenković.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković upozorio je Vidović Krišto da stavi masku, no ona ga nije poslušala.

“Predškolsku djecu se uči da se treba odgovoriti na postavljeno pitanje, vi vrijeđanjem i doskočicama ne odgovarate na pitanje. Vaš odgovor je skrivanje istine. Hrvatske plaće su niske zato što se krade. Pravda je spora, ali dostižna. Doći će vrijeme kada će istražitelji biti neovisni, neće biti glupi i slijepi”, replicirala je Vidović Krišto Plenkoviću.

Krišto, koju je predsjednik Sabora Gordan Jandroković opet upozorio da stavi masku jer je nije imala dok je slušala premijerov odgovor, a nije ju je stavila niti nakon Jandrokovićeva upozorenja.

“Moj žalac neće biti tako oštar, više ću ići na osjećaje. Imala je Hrvatska lošijih premijera od vas i ministara zdravstva i prometa… No od današnjeg ministra obrane lošijeg nije imala. Krenuo je nepotrebno u sukob s predsjednikom Republike, a primio je ovih dana, ma možemo reći da je i prešao booster dozu udaraca. Kažu da prvi govori zamnom, a oni drugi naprijed. U sukobu s predsjednikom vi kažete naprijed, ode Grlić Radman na predsjednika, vi kažete naprijed pa ode Banožić i onda dobije hrpu metaka. Ljudski, je li vam žao Banožića u što ste ga uvalili”, pitao je SDP-ov Arsen Bauk premijera.

“Dragi moj zastupniče Bauk, moj najdraži Bračanin. A je li vama žao što vam je Milanović bio predsjednik SDP-a? Ha? Ajde, reci… Je li on danas više Petrovljev i Buljev ili SDP-ov, to vi meni danas s ljevice recite. To bih ja htio čuti, da ja vidim što je kome žao i čiji je žalac bode. I koji se SDP pronalazi sada u ovoj retorici? Je li ti žao, Arsene. Moraš mi reći. Meni bi bilo žao. Je li tebi Arsene žao kad ti predsjednik države ne čestita Dan državnosti? Mora ti biti žao. Je li ti žao kada predsjednik kojeg si ti podržao krši Zakon o obrani kojeg, vidi, ajme mene, donese Vlada u kojoj si ti bio ministar… Što se tiče Banožića, on je ok, stabilan, ministar”, uzvratio je Plenković.

“Nije mi žao, ni zbog čega. Ustvari, drago mi je što predsjednik radi u 80 posto slučajeva. U 20 mi nije žao, ali imam određenih prijedloga kako da poboljša suradnju s vama, a i za vas bih imao neki prijedlog. Jedini kojeg mi je žao je admiral Hranj. Molim vas da poštedite Hranja, znate već čega, to se rimuje, i da ovu priču s predsjednikom riješite. Što se tiče Banožića, čovjek je pod stresom, očito je. To kad vi kažete da je on stabilan vrijedi sve dok predsjednik Sabora ne krene govoriti da možda i nije najstabilniji. Kad mu on stavi palac dolje, e onda je bivši”, rekao je Bauk.

Ukupno 40 zastupnika postavit će pitanja premijeru Andreju Plenkoviću i njegovim ministrima.

Na ulasku u Sabor za zastupnike vrijede nova pravila.

„Bit će potrebna covid potvrda, dakle potvrda da je zastupnik ili prebolio bolest ili da se cijepio. Ako nema covid potvrdu, tada će se trebati testirati, a ako se ne želi testirati i nema covid potvrdu, u raspravama će moći sudjelovati i glasovati putem video veze“, precizirao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Do srijede prijepodne samo se dvoje zastupnika prijavilo za rad putem video veze, rekli su u Saboru, ne navodeći njihova imena.

Najvažniji akt koji će Sabor donijeti na posljednjoj redovnoj sjednici u ovoj godini je državni proračun za 2022., o njemu će raspravljati 1. prosinca, a donijeti ga do 10. prosinca.

Ovaj tjedan raspravit će paket zakona iz područja socijalne skrbi te, temeljem prikupljenih potpisa oporbe, Izvješće glavne državne odvjetnice o radu državnih odvjetništava u 2020. godini.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
raštrkani oblaci
7.6 ° C
8.3 °
6.1 °
88 %
1.5kmh
40 %
Čet
8 °
Pet
16 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: