6.6 C
Zagreb
Srijeda, 24 travnja, 2024

Plenković: Možemo očito ima nešto protiv ovakve Hrvatske i žestoko napao medije

Pročitajte još:

Dan nakon drugog kruga lokalnih izbora, premijer Plenković prisustvovao je dodjeli Nagrada grada Zagreba

Nakon dodjele nagrada grada Zagreba, premijer Andrej Plenković dao je izjavu. Jučer su završeni lokalni izbori na kojima je, kao što je rekao u izbornoj noći, HDZ odnio “kolosalnu pobjedu”, mada se jedan broj analitičara ne slaže s time.

Premijer je nakon svečanosti dodjele nagrada grada Zagreba čestitao je Zagrepčanima i Zagrepčankama Dan grada, te je čestitao svim dobitnicima nagrada, osobito dr. Alemki Markotić, koja je, kao što je rekao, bila na čelu borbe protiv Covida-19, navodi RTL.

Novinari su ga odmah pitali je li se čuo s Tomislavom Tomaševićem da mu čestita, Plenković je rekao da nije još, ali da hoće.

O izborima

Upitan da komentira činjenicu da nakon izbora svi proglašavaju pobjedu, Plenković je rekao da “svi dobiju nešto, ali nitko toliko kao mi”.

Novinaru je odgovorio da broji. “Brojevi su uvijek najpouzdaniji pokazatelj uspjeha ili neuspjeha. HDZ ima 45 posto gradova, 45 posto općina, 75 posto županija. Nažalost, ne možemo dobiti sve, bilo bi dobro da smo dobili sve, ali to je demokracija, nekad dobija netko drugi. Mi dobijemo puno, a svi drugi dobiju nešto, ali puno manje nego mi.”

Imaju nešto protiv Hrvatske?
“Proučio sam, HDZ nikad nije dobio 15 županija. Meni je osobito važno što se politika profiliranja HDZ-a kao stranke desnog centra, vidim da su ovi iz Možemo! počeli parafrazirati moju poruku iz 2016. kad sam rekao da mijenjamo HDZ da bismo mijenjali Hrvatsku, oni mijenjaju zagreb da bi mijenjali Hrvatsku, valjda imaju nešto protiv Hrvatske u kojoj smo uspjeli spriječiti socijalnu frakturu, očuvati 700.000 radnih mjesta, spasiti 120.000 poslodavaca, isplatiti samo u Zagrebu 2,9 milijardi kuna sredstava za plaće 215.000 radnika, premostiti tu krizu… pretpostavljam da je to valjda poruka promjene”, kazao je Plenković.

Kazao je da očekuje dobru suradnju s Tomaševićem. “Dobro surađujem sa svim izabranim čelnicima lokalne i područne samouprave, to svi oni znaju. Politika naše vlade prema regionalnom, ravnomjernom razvoju Hrvatske je poznata i vidljiva i to možete primijetiti gdje god da odete. Nema kraja koji razvijeniji danas u odnosu na prije pet godina. U samom gradu zagrebu je u našem mandatu ugovoreno tri milijarde eura projekata financiranih sredstvima EU.”

Milanović i Dan državnosti
Novinari su premijera pitali i da komentira stav predsjednika Zorana Milanovića da je 30. svibanj Dan državnosti zapravo stranački blagdan.

“U zadnjih nekoliko tih situacija obilježavanja pitali su me hoćemo li ići zajedno, imati zajednički vijenac itd. Jučer je bio muk, nitko ništa. Imate predsjednika države koji se uopće nije očitovao o Danu državnosti. Danu koji je to bio ’90-ih i koji smo vratili prije dvije godine. Koji je lani bio na pola programa na Mirogoju, a kasnije se nije pojavio ni na Markovom trgu ni na svečanom koncertu. Ignorirao je koncert u subotu. To se u normalnoj europskoj državi događa jedino ako je netko teško bolestan”, kazao je.

“To se nekome tolerira, a nekome ne i to ćemo sada jasno govoriti. Po meni je sramotno da nije ni čestitao Dan državnosti. To što on o tome misli govori više o tome kako on gleda na poštivanje hrvatskih zakona. Ista stvar kao i nepoštivanje procedure o predlaganju predsjednika Vrhovnog suda”, kazao je Plenković.

O Splitu i antisemitskom ispadu Bojana Ivoševića

Upitan o uspjehu u većim gradovima, kazao je da je rekao da je HDZ pobijedio u 3 od šest velikih gradova, jer Velika Gorica i Zadar rastu i približavaju se Osijeku.

“Meni bi bilo drago da smo mi pobijedili u Splitu, ali Split je izabrao antisemita za zamjenika gradonačelnika pa neka tih 50 i nešto posto koji su glasali za njega žive s time i neka se opravdavaju naredne četiri godine, ako ovaj ne da odmah ostavku”, rekao je Plenković.

Istaknuo je uspjehe u županijama, posebno to što su izabrane dvije žene županice. Istaknuo je i da se HDZ vratio na vlast u Bjelovarsko-bilogorskoj i Varaždinskoj županiji, pobijedivši Damira Bajsa i Radimira Čačića.

“Politika profiliranja HDZ-a na desnom centru nam je omogućila jačanje na zapadu zemlje. Komadina je prvi put morao ići u drugi krug i pobijedio je, ali to nije pobjeda kao prije”, kazao je dodajući i da je HDZ osvojio 18 posto u Istri.

O Domovinskom pokretu

Govoreći o Domovinskom pokretu i Miroslavu Škori rekao je da misli da je to “besmislena opcija” koja samo napada HDZ i njega osobno. “Što je smisao nekoga tko napada glavnu hrvatsku stranku koja uvjerljivo dobije parlamentarne izbore i koja u petoj godini mandata dobije 75 posto županija. S čime će se oni ponositi? S drugim krugom? Oni će i dalje ostati na pet gradskih zastupnika. Ovo da ćemo sad čitati vrhunaravne komentatore, koji su u biti lijevi, dakle ljevičarski komentatori će sada nakon što su dobro izlupali Škoru u ova dva tjedna, sad će ga opet gladiti, maziti i paziti, jer im on odgovara kada napada HDZ. Kad napada Možemo onda je babaroga, ali ako napada HDZ onda ćemo ga zvati u goste. Ali ako se usude napasti ljevicu, onda su grozni, onda ne smiju postojati, ne smiju se zvati Domovinski pokret i treba ih maknuti. To je jasno.”

Na pitanje novinara o tome jesu li trebali istaknuti nova lica kao u mjestima gdje su pobijedili te je li mu žao što nisu u drugim županijama isto nisu stavili neka mlađa lica i hoće li im to biti neka nit vodilja da se okrenu novim kadrovima, rekao je da treba pogledati fakte.

O televizijama koje su Filipoviću namjerno krivo govorili ime

“Mislim da moramo prvo gledati fakte, a onda te neke paušalne rečenice malo skraćivati. Kandidat HDZ-a u Osijeku koji je pobijedio je 1987. godište. Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba koji je po meni doživio takvu agresiju, divljaštvo, bezobrazluk, gdje su mu pojedini voditelji, recimo na ovoj televiziji, RTL-u, namjerno, a kao slučajno govorili ime”, kazao je.

“Namjerno mu slučajno govore ime ne bi li ga dezavuirali. Tu bozu se može prodavati naivcu ili maloljetniku. To nije objektivno i profesionalno novinarstvo”, rekao je.

O Laliću

Profesora s Fakulteta političkih znanosti Dražena Lalića nazvao je plaćenikom koji dolazi na televizije kako bi ocrnio HDZ-ove kandidate.

“Protjerali su Puhovskog pa angažirali Lalića, koji je gadio Filipovića. Analitičar dobiva novac, koji dolazi gaditi Filipovića za novac”, rekao je.

Na pitanje koja je razlika onda između njega i Milanovića, koji je također rekao da je HRT plaćenička televizija, rekao je da je velika razlika.

“Ja to govorim ex post, nakon izbora”.

Ima li televizija koja vam valja?, pitali su ga novinari.

“Ima ih puno”, odgovorio je Plenković.

Na komentar novinara N1 koji je rekao da ga godinama zovu u goste, a on to svaki put odbija, Plenković je rekao: “Vi biste trebali napisati plakat kakva ste ideološki televizija.”

“Što oni rade, zovu kandidate u goste da se kasnije mogu hihotati i prozivati ljude. Tko su oni, što oni misle, da to mogu raditi hrvatskoj javnosti?”, upitao je premijer.

“Ako su ove dvije televizije pozvale kandidate za gradonačelnika pozvali u glavne termine i krivo mu govorili ime, to nije slučajno”, zaključno je ponovio Plenković.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
oblačno
6.5 ° C
7.2 °
5.1 °
90 %
2.1kmh
100 %
Sri
8 °
Čet
13 °
Pet
18 °
Sub
19 °
Ned
22 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: