5.5 C
Zagreb
Petak, 26 travnja, 2024

Plenković: Necijepljeni su rezervoar u kojem se virus širi, svaka četvrta starija osoba nije cijepljena

Pročitajte još:

‘Ušli smo u razdoblje hladnog vremena koje je donijelo porast slučajeva. Izgledno je da će tako biti i danas‘, rekao je premijer

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak na sjednici Vlade Republike Hrvatske da je hladno vrijeme donijelo porast broj zaraženih koronavirusom.

– Vidimo da smo ušli u razdoblje hladnog vremena koje je donijelo porast slučajeva. Izgledno je da će tako biti i danas. Upozorenje je to da se trebamo pridržavati osnovnih mjera i uputa te da je cijepljenje nužno za zaštitu. Svaka četvrta osoba starija od 65 koja nije cijepljena u visokom je rizik od oboljenja od covida. Koronavirus je već odnio znatan broj života. Ne možemo ne primijetiti da je koronavirus već dosad odnio ogroman broj života, da ćemo sa sadašnjom stopom smrti premašiti brojku od devet tisuća preminulih s covidom ili od njega. To je veliki danak koji plaćamo kao društvo. Danas imam cjepivo i nema razloga da broj preminulih i oboljelih bude ovako visok. Odgovornost je svakog da donese razumnu odluku hoće li se cijepiti – rekao je Plenković.

– To je stav struke, liječnika, Znanstvenog savjeta, to potvrđuje i statistika – istaknuo je i naveo kako od početka listopada 74 posto hospitaliziranih nije bilo cijepljeno.

– Znači, tri od četiri. 80 posto na respiratoru nije cijepljeno, što je četiri od pet. To su vrlo jasne i uvjerljive brojke. 93 posto preminulih je iznad 60, a 98 posto iznad 50 godina – naglasio je.

Istaknuo je kako su suglasni s HZJZ-om o primjeni treće doze za imunokompromitirane, djelatnike u zdravstvenom i socijalnom sustavu.

– Necijepljeni su rezervoar gdje se virus najviše širi i dolazi do mutacija. Činjenica je da i cijepljeni mogu prenositi virus, ali je ta mogućnost puno manja, a bolest znatno blaža – poručio je i još jednom pozvao sve da se cijepe.

Beroš: Danas imamo 3053 novih slučajeva
Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako danas imamo 3053 novih slučajeva. Na bolničkom liječenju su 933 pacijenta, od čega je njih 131 na respiratoru.

U proteklih tjedan dana od ukupno zaprimljenih Covid-19 bolesnika u bolnice 70,8 posto nije cijepljeno ni jednom dozom, istaknuo je. Na respirator je stavljeno 100 osoba, a 86 posto nije cijepljeno niti jednom dozom.

– Najviše novih slučajeva zabilježeno je među mladima u rasponu od 10 -19 te 40 – 49 godina – istaknuo je.

Zbog povećane potrebe za dodatnim ECMO uređajima, Klinici Fran Mihaljević su privremeno proslijeđeni iz KB Dubrava, KBC Sestre Milosrdnice i OB Zadar.

Porast broja novozaraženih od 56 posto u odnosu na prošlu srijedu, poziv je na dodatan oprez, istaknuo je.

– Cjepiva su sigurna, besplatna i dostupna svima. Znanstvenici upozoravaju na pojavu twindemije, preklapanje virusa Covida i gripe. Uz Covid, gripa bi mogla ostaviti znatnije posljedice – poručio je.

U ovom četvrtom valu, porast broja hospitaliziranih blaži je od porasta broja novozaraženih, za razliku od prethodna dva vala, istaknuo je Beroš.

– To upućuje na zaključak da je cijepljenje od utjecaja na smanjenje hospitalizacija i smrtnost – rekao je dodavši kako je u drugom valu maksimalan broj slučajeva bio 10. prosinca, njih 4620, a u trećem valu 8. travnja, njih 3217.

Do sada smo cijepili 55 posto odraslog stanovništva, a s dodatnom, trećom dozom za imunokompromitirane cijepljeno je 1489 osoba.

Na današnjoj sjednici odlučeno je da ćemo donirati dodatnih 450.000 doza cjepiva kroz sustav Covax.

Izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti i trošarinama
Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac izvijestila je o izmjenama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, kojima se produžuje rok važenja privremenih rješenja do 31. prosinca 2024. Omogućuje se usluživanje jela i pića pod istim uvjetima za sve iznajmljivače. Usklađuje se sa Zakonom o državnoj upravi u dijelu u kojem se daju ovlaštenja za donošenje propisa. Izmjene trebaju stupiti na snagu 1. siječnja iduće godine.

Vlada je izmijenila i Zakona o trošarinama, kako bi se uskladio s EU direktivama, a najznačajnija predložena izmjena odnosi se na oslobađanje od obaveze plaćanja trošarina za male proizvođače jakih alkoholnih pića. To se odnosi na one koji godišnje od voća proizvedu do 50 litara jakog alkoholnog pića i koriste ga za vlastitu potrošnju ili potrošnju članova svoga kućanstva ili svojih gostiju.

– Ovim izmjenama se za male proizvođače jakih alkoholnih pića ukida obaveza plaćanja trošarine, a to je trenutno prihod proračuna od oko pet milijuna kuna godišnje. Uz financijski učinak, tu je i administrativno rasterećenje proizvođača i carinske uprave – iistaknuo je državni tajnik Ministarstva financija Stjepan Čuraj dodavši kako se pozitivni učinci oslobađanja od plaćanja trošarina reflektiraju i na opstojnost tradicionalne proizvodnje voćnih rakija u seoskim domaćinstvima, kao i na pojednostavljenje trošarinskih procedura s registriranim obveznicima.

Trenutno su u Hrvatskoj registrirana 38.374 takva mala proizvođača.

Vlada predlaže i uvođenje instituta “samostalni mali proizvođač ostalih pića koja se dobivaju vrenjem”, “samostalni mali proizvođač međuproizvoda” i “samostalni mali proizvođač vina”, uz mogućnost primjene snižene visine trošarine, u iznosu od 50 posto nacionalne propisane visine.

– Cilj je da se podigne razina konkurentnosti kada isporučuju alkoholna pića u druge zemlje članice EU-a – rekao je Čuraj.

Uvodi se i oslobođenje od plaćanja trošarina na alkohol kada se upotrebljava u proizvodnji veterinarsko-medicinskih proizvoda ili u proizvodnji dodataka prehrani, koje bi se odnosilo primarno na proizvođače tinkture propolisa (pčelare) te druge proizvođače dodataka prehrani, koji trenutno plaćaju trošarinu na kupljeni alkohol koji koriste.

Izmjene Zakona o pravu na pristup informacijama
U Sabor je Vlada uputila i izmjene Zakona o pravu na pristup informacijama, kojima se usklađuje s direktivama EU i propisuje obveza objave visokovrijednih skupova podataka za ponovnu uporabu (dokumenti čija je ponovna uporaba povezana s važnim koristima za društvo, okoliš i gospodarstvo) i utvrđuje koje institucije i trgovačka društva nisu dužna postupiti po zahtjevu za ponovnu uporabu informacija, kao i na koje se informacije ne primjenjuje ponovna uporaba.

Utvrđuje se i vrsta informacija koje uvijek moraju biti dostupne javnosti bez provođenja testa razmjernosti, a regulira se pravo podnošenja prigovora na obavijest dok se na postupanje po prigovoru primjenjuju se odredbe Zakona o općem upravnom postupku.

Produžuje se rok u kojem je Povjerenik dužan donijeti rješenje o žalbi sa 30 na 60 dana od dana, a uređuje se pitanje zamjenjivanja Povjerenika, kako bi se osigurao kontinuitet obavljanja dužnosti.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
isprekidani oblaci
6.6 ° C
7.2 °
5.1 °
90 %
0.5kmh
75 %
Pet
16 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
26 °
Uto
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: