24 C
Zagreb
Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Plenković o prešutnim minusima: ‘Razgovarat ćemo s bankama i naći rješenje koje neće ugroziti egzistenciju naših sugrađana‘

Pročitajte još:

Premijer je komentirao i rast BDP-a te govorio o ukidanju državnih potpora

Redovna sjednica Vlade RH počela je iza 11 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Premijer Andrej Plenković se prije sjednice Vlade susreo s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem kako bi s njim razgovarao o problemu prešutnog prekoračenja pa je u uvodnom obraćanju otkrio detalje.

– Želim se osvrnuti na temu prešutnog prekoračenja. Imali smo sastanak s guvernerom i dogovorili da će HNB dostaviti temeljitu analizu ove teme i da ćemo kao vlada tražiti najbolje rješenje. Postoji dopušteno prekoračenje, ovaj dodatni instrument je očito zadnjih godina u raširenoj upotrebi i doveo je do situacije da neki sugrađani nisu bili ni svjesni većih kamatnih stopa. Rješenje omogućuje i moguću zakonsku izmjenu na način koji neće ugroziti egzistenciju naših sugrađana koji koriste to prešutno prekoračenje dnevno – kazao je Plenković.

– Organizirat ćemo sastanak sa svim bankama koji imaju takve klijente, važno je da su te kamatne stope na razini prosjeka u EU, a sam nominalni iznos minusa se smanjio za 2 mlrd kuna. Vlada je odlučna raditi na zaštiti potrošača, rekao je premijer.

Premijer je komentirao i rast BDP-a te govorio o ukidanju državnih potpora.

– Kad je riječ o gospodarskom rastu od 16,1 posto, Hrvatska je ostvarila peti najbolji rast u EU i tu smo brži nego prosjek koji je 13,2. Rezultati su dobri, svi indikatori turističke sezone upućuju na zaključak da će i treći kvartal biti dobar. Očekujemo da će rast biti i bolji od očekivanja. Hrvatska se brže od očekivanja oporavlja od covida. Kad se zbroji iznos za očuvanje radnih mjesta, došli smo do iznosa od 18 milijardi kuna i potporama obuhvatili gotovo svako drugo mjesto u Hrvatskoj, 700.000, što je 44 posto od 1,59 milijuna i 92 posto tvrtki (120.000 od 131.000 njih). Govorim to zato da dobijemo osjećaj masivnosti potpore. Hrvatska ima 52.000 zaposlenih i 6000 više nego prošle godine. broj nezaposlenih danas manji je za 9000 u odnosu na ožujak 2020. godine, odnosno uoči početka pandemije. Potvrda je rasta da je prosječna plaća u Hrvatskoj iznosila 7.175 kuna u mjesecu srpnju, u Zagrebu je iznad 8200 kn, rekao je Plenković.

– Za kolovoz potpore će biti 4200 kuna, no s obzirom da dolazimo do novog režima rada, u rujnu će mjere ostati za putničke agencije, event industriju i noćne klubove. Ostat će i mjere skraćenog radnog vremena do Nove godine, a njome se pokriva do 90 posto plaće, maksimalno 3600 kn s doprinosima, rekao je premijer.

Istaknuo je i kako će se iz faze očuvanja radnih mjesta ići u fazu kreiranja radnih mjesta i zapošljavanja. Sukladno tomu, mjere politike zapošljavanja će do kraja godine biti dodatno ojačane s više od 500 milijuna kuna, a u 2022. godini 1,5 milijarda kuna, kroz programe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Komentirao je potom i obnovu nakon potresa na Baniji.

– Učinit ćemo sve napore da se taj proces ubrza, već danas i sutra kreću novi natječaj za oko 4000 kuća na Banovini, a Ministarstvo graditeljstva i državne imovine izaći će s cjelovitim prijedlogom mjera i eventualnih zakonskih promjena koje trebaju cijeli proces obnove učiniti učinkovitijim i bržim, najavio je Plenković.

Osvrnuo se i na početak nove školske godine.

– Povećao se broj cijepljenih u obrazovnom sustavu. Oni daju dobar primjer i motiv – kazao je pa dodao kako će ministar obrazovanja Radovan Fuchs komentirati detalje o provođenju nastave.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da su donijeli pet novih odluka koje stupaju na snagu danas i traju do 15. rujna. Iznimno je dopušten rad noćnim barovima bez ograničenja radnog vremena na otvorenim prostorima, ali uz covidi potvrde.

Otkrio je da su inspektori proveli 16.637 nadzora, izdali su tri pisana upozorenja, 11 usmenih rješenja te da je podneseno osam optužnih prijedloga i naplaćeno devet kazni na licu mjesta.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
24 ° C
24.4 °
21 °
41 %
6.2kmh
0 %
Ned
24 °
Pon
23 °
Uto
22 °
Sri
14 °
Čet
15 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9284
GBP
1,1649
CHF
1,0258
CNY
0,1283
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: