11.6 C
Zagreb
Petak, 3 svibnja, 2024

Plenković osudio prijetnje liječnicima: ‘Nadam se da će svi huškači shvatiti kakve krive poteze rade‘

Pročitajte još:

Premijer Andrej Plenković okupio je ministre na redovitoj sjednici Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Očekuje se da će biti produljene epidemiološke mjere, što je u utorak potvrdio Plenković.

Prvo se osvrnuo na posjet BiH koji je, kako je rekao, prošao jako dobro. “Sa mnom su bili podpredsjednik Marić, ministri Ćorić i Butković, pridružio nam se kasnije u Mostaru i ministar Vili Beroš. Istaknuo je da su bili vrlo sadržajni posjeti te je nabrojao s kim su se susreli te kako su razgovarali o političkoj suradnji dviju zemalja kao prijateljksih i susjednih zemalja, zemlja koje imaju toliko poveznica da je “na nama svima odgovornost da jačamo i unarjeđujemo tu suradnju i poštujemo i cjeloviteost i teritorijalni integritet BiH, funkcionalnost zemlje te da se zalažemo za ravnopravan položaj Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda i da potaknemo sve političke aktere u BiH, osobito najodgovornije političke stranke da postignu dogovor o pravičnim izmjenama Izbornoga zakona”, rekao je Plenković.

Dogovorili smo da se tijekom proljeća održi zajednički sastanak Vlade i Vijeća ministara BiH u Hrvatskoj, kada ćemo konstatirati zajedničke odnose. Taj posjet je važan zbog gospodarstva i prometne infrastrukture, rješavanje situacije na granicama, suradnju u turizmu i pomoći oko covida.

‘Imali smo najblaže mjere’
Što se tiče epidemije, vidi se pad, ali brojevi su nam i dalje visoki. Ponovno apeliramo na ljude da se cijepe, pogotovo starije, jer su oni u zimsko vrijeme najosjetljiviji. Sukladno preporukama zbog omikron soja, sve cijepljene dorugom dozom pozivamo da se cijepe i trećom dozom, od tri do šest mjeseci nakon druge doze.

Imali smo dosad najblaže mjere, balansirali smo promet, gospodarstvo obrazovanje… Spriječili smo otkaze, nismo imali ni zatvaranje, ni policijski sat. Sve rasprave o upravljanju krizom, mi smo ovlastili da sve što Vlada odlučuje radi i Stožer i jasno je da pritom žellmo što manje zadirati u ljudska prava. Moramo voditi računa o zaštitit života, ali i o pravima, zbog toga su odluke bile balansirane tako kako jesu. Covid potvrde se koriste diljem Europe i kao takve nisu problem.

Zbog toga želim uime cijele Vlade osuditi napad na medicinske djelatnike u Bjelovaru. To je nedopustivo da se ljudima koji su se žrtvovali tijekom 23 mjeseca pandemije žrtvovali. Njih treba zaštititi i nadam se da će ovi koji huškaju shvatiti što radi krivo. Kao i u svakoj krizi sve se razotkriva, pa tako i potezi ovih koji su odabrali određene političke opcije”, poručio je premijer u uvodnom govoru.

Zahvalio se ministru Medvedu na prezentaciji o obnovu te je izrazio nadu da će obnova razorenih područja biti brzža. Zahvalio se i na angažmanu oko prava branitelja. Spomenuo je i konferenciju The Economista “Svijet u 2022.” te se osvrnuo na skorašnji europski summit te Vijeće ministara. Dodao je kako će Hrvatska biti među tri članice koje će imati najveći rast u 2022.

Ministar Tomo Medved je izvijestio o dinamiku radova: “42 izvođača rade na 1710 kuća, radi se na 707 kuća, a obnovljene su 1103 kuće. Treba naglasiti napor u gradnji obiteljskih kuća. 8. prosinca smo raspisali prvi javni poziv za gradnju novih 30 kuća. Danas ide još jedan javni poziv za još 30 kuća, a do kraja godine ćemo raspisati obnovu za još 165 kuća. Rok početka radova je pet mjeseci od raspisivanja natječaja,. Do kraja godine će biti raspisani i natječajui za obnovu 4 zgrade u Petrinji, 3 u Glini i 2 u Topuskom”, izvijestio je Medved.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
slaba kiša
11.6 ° C
12.6 °
10.8 °
88 %
1kmh
0 %
Pet
12 °
Sub
20 °
Ned
23 °
Pon
22 °
Uto
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9316
GBP
1,1692
CHF
1,0244
CNY
0,1287
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: