9.1 C
Zagreb
Četvrtak, 25 travnja, 2024

POČELA JE ŠKOLA: Uz blaže mjere, svi učenici su se vratili u školske klupe

Pročitajte još:

S današnjim danom počela je nova školska za gotovo 460 tisuća učenika, od kojih je čak 37 tisuća prvašića koji će po prvi puta sjesti u školske klupe. Dobra vijest je da će se nastava odvijati uz nešto blaže mjere, a svi će učenici pohađati nastavu “licem u lice”.

Osigurano su i besplatni udžbenici za osnovnoškolce. Kada je pak riječ o drugih obrazovnim materijalima, vrijedit će ista pravila kao prošle godine, jednako kao i za udžbenike za učenike srednjih škola. Točnije, neki će učenici srednjih škola imati besplatne udžbenike u skladu s Odlukom o financiranju udžbenika za učenike srednjih škola čije su obitelji korisnici zajamčene minimalne naknade. Dodatno, učenici čije su obitelji korisnici zajamčene minimalne naknade imaju pravo na besplatne druge obrazovne materijale.

S obzirom na to da se završava uvođenje izmijenjenih kurikuluma u škole i to u 4. i 8. razredu osnovne škole (osim STEM predmeta koji su već uvedeni) i 4. razredu srednje škole, u skladu s tim, pripremljeni su i novi udžbenici.

Ministarstvo obrazovanja je za početak nove školske godine izradilo epidemiološke upute i preporuke s ciljem da se osiguraju što sigurniji uvjeti rada. Upute su izrađene u skladu s rezultatima provedenih istraživanja i analiza, iskustvima epidemiologa i svih dionika sustava odgoja i obrazovanja, kao i iskustvima drugih država EU-a te preporukama relevantnih europskih i međunarodnih organizacija, posebno Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Iz ministarstva navode kako je cijepljenje ključno kako bi maksimalno zaštitili svoje zdravlje i zdravlje drugih u okruženju. Preporuke upućuju i na mjere koje treba provoditi u svim dječjim vrtićima, odnosno školama, a zbog razlika u veličini odgojnih objekata sasvim je logično da se ne mogu ponuditi ista rješenja za sve.

Sukladno tomu, pojedine škole će raditi u jednoj, dvije ili tri smjene. Iz resornog ministarstva upozoravaju da ako dođe do pogoršanja u epidemiološkoj situaciji, škole trebaju biti spremne na promjene prijelaza na prikladan model. Naglasak u uputama je na zdravstveno-epidemiološkoj komponenti, a u preporukama na odgojno-obrazovnoj, odnosno pedagoškoj komponenti.

Predlažu se tri modela odgojno-obrazovnoga rada u vrtićima i školama u uvjetima povezanima s koronavirusom, a to su – odgojno-obrazovni rad i nastava u ustanovi, mješoviti oblik odgojno obrazovnog rada/nastave (dio u ustanovi, dio na daljinu) i odgojno-obrazovni rad i nastava na daljinu. Shodno tomu, iz Ministarstva preporučuju dosljedno provođenje mjera i preporuka bez obzira na to koji će od modela biti aktiviran. Ističu da je povratak u vrtiće i škole ključan za razvoj djece, a posebice za one u riziku i iz ranjivih skupina.

Jer, tvrde u Ministarstvu, povratak u dječje vrtiće i škole ključan je za odgoj i obrazovanje djece/učenika, a posebice za njihov emocionalni, kognitivni, socijalni i profesionalni razvoj. Osobito je važan za djecu i učenike u riziku te djecu i učenike iz ranjivih skupina.

“To je primarni razlog zbog kojeg je nužno osigurati da se sva djeca vrate u dječje vrtiće, a učenici u škole”, poručili su iz Ministarstva obrazovanja.

Fuchs: Sve je spremno
– Maske u školama morati će nositi učenici od 5. do 8. razreda osnovnih škola te od prvog do četvrtog razreda u gimnazijama ukoliko u razredu nije osiguran razmak od 1,5 do dva metra između učenika – rekao je Fuchs u intervjuu za RTL Danas, uoči početka nove školske godine.

Ministar Fuchs je također kazao da nastavnici koji su cijepljeni, mogu predavati u razredu bez maske, a oni koji nisu cijepljeni moraju nositi masku.

Upitan za komentar da ravnatelj od roditelja može zatražiti covid potvrde za sudjelovanje na roditeljskom sastanku, a na tom sastanku može, primjerice, biti nastavnik koji ju nema, ministar je odgovorio kako će razrednik, ako nije cijepljen, morat nositi masku i tijekom roditeljskog sastanka. Odluku o covid potvrdama će donijeti ravnatelj ako bi u mjestu kojem gravitiraju učenici ,bila loša epidemiološka situacija, pojasnio je.

Fuchs je, na upit kada će se učenici moći vratiti u škole oštećene potresom na Banovini i u Zagrebu, rekao da je na Banovini dobar dio škola obnovljen i sva djeca će krenuti u škole po A modelu. Uz to, intenzivno se razgovara i kako dovršiti onaj dio škola za koje je napravljena projektna dokumentacija, a očekuje se raspis natječaja za izgradnju škola.

Vezano uz dinamiku obnove škola u Zagrebu podsjetio je kako se za to treba pitati gradske vlasti i zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
isprekidani oblaci
9.1 ° C
9.4 °
7.1 °
80 %
3.6kmh
75 %
Čet
11 °
Pet
17 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: