22.3 C
Zagreb
Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Počinje suđenje za smrt djevojčice Nikoll: ‘Nju nam više ništa neće vratiti, teško nam je. Plačemo’

Pročitajte još:

Očekuje se da će biti rasvijetljene sve okolnosti pod kojima je živjela malena koja je vraćena nakon dvije godine biološkim roditeljima

Danas na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu počinje borba za pravdu malene Nikoll. Dvogodišnja djevojčica je preminula na Uskrs prošle godine nakon što su se liječnici danima borili za njezin život. U bolnicu u Klaićevoj dovezena je s teškim ozljedama mozga koje joj je nanijela majka.

Slučaj Nikoll sablaznio je Hrvatsku. Ovo malo nevino biće postalo je simbol svih propusta sustava nakon čega je ministar Josip Aladrović najavio sveobuhvatnu reformu. Od tada je pošlo deset mjeseci, a prema dramatičnim pismima koje su prošli tjedan socijalni radnici slali svim nadležnim institucijama daje se zaključiti da se malo toga u sustavu primijenilo. Socijalni radnici poručuju da su na deseci djece trenutno u Hrvatskoj potencijalni slučaj Nikoll.

Tjedan dana prije početka suđenja u slučaju malene Nikoll Udruga Veronica Vera organizirala je prosvjed ispred Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška i ispred Županijskog suda u Slavonskom Brodu.

– Centar je ostao kamena srca, nije reagirao. Njihova je odgovornost na svjetlu dana. Ništa se od tad nije promijenilo, nitko ništa nije naučio – rekla je tada Stela Prislan Fujs, dr.sc koordinatorica udruge i dodala kako se nada da će najavljena reforma socijalne skrbi donijeti pomake u radu sustava

– Ne želimo da se pronađu olakotne okolnosti za smrt djevojčice – poručila je koordinatorica za socijalnu politiku udruge “Veronica Vere”, Stela Prislan Fujs. Istaknula je da je, osim na roditeljima, u tom slučaju teret odgovornosti i na Centru za socijalu skrb iz Nove Gradiške, koji su naknadnim izvidom proglašeni suodgovornim za smrt djevojčice.

Podsjetimo. Dvogodišnja djevojčica s ozljedama glave i tijela primljena je 31. ožujka 2021. u novogradišku bolnicu. Zbog težine ozljeda, prevezena je u Klaićevu bolnicu u Zagreb. Potom su privedeni njezini, a još dvoje njihove djece izdvojeno je iz zajedničkog kućanstva. Nikoll je umrla četiri dana kasnije.

– Našu Nikoll ništa neće vratiti, nikakva kazna. Teško nam je, ponovo proživljavamo sve… Očekujem kaznu koja će odvratiti sve one koji bi takav zločin počinili. Plačem… – kaže Branko Bojić, suprug udomiteljice.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
raštrkani oblaci
22.3 ° C
23.3 °
20.8 °
50 %
3.6kmh
40 %
Čet
22 °
Pet
16 °
Sub
17 °
Ned
22 °
Pon
22 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9341
GBP
1,1689
CHF
1,0241
CNY
0,1290
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: