8 C
Zagreb
Utorak, 23 travnja, 2024

Policija upozorava na prevaru: Lažne banke šalju SMS poruke i mailove, tako uzmu tisuće kuna

Pročitajte još:

Lažne stranice banaka izgledaju gotovo identično njihovim pravim stranicama, no pomniji pregled može otkriti sitne, ali bitne razlike.

Iz policije su obavijestili o novom slučaju računalne prijevare i to putem krivotvorene mrežne stranice banke.

Kako su priopćili iz vukovarsko-srijemske policijske uprave, 24-godišnjakinja iz Gunje podnijela je kaznenu prijavu u kojoj navodi kako je jučer, 14. lipnja, na mobitel primila SMS poruku, koja joj se činila kao vjerodostojna poruka njene banke, sa zahtjevom za ažuriranje aplikacije internet bankarstva.

Poveznicu je otvorila, upisala je tamo svoje osobne i financijske podatke te bankovne vjerodajnice i autorizirala otiskom prsta. Banka ju je ubrzo obavijestila o sumnjivim transakcijama – s njenog računa isplaćeno je više tisuća kuna. Tada je shvatila da je prevarena, navodi PU vukovarsko-srijemska.

Protiv počinitelja će podijeti kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu za kazneno djelo Računalna prijevara.

Iz policije pozivaju građane na pojačan oprez prilikom davanja i upisivanja osobnih i financijskih podataka. Navode kako ova vrsta prijevare započinje porukom s nepoznatog broja ili e-poštom koja naizgled dolazi od banke i obično sadrži poveznicu koja vodi na lažnu stranicu banke, gdje će tražiti da otkrijete svoje osobne i financijske podatke. Takve lažne stranice izgledom su gotovo identične kao legitimne stranice. Često će tamo iskočiti prozor koji traži da unesete bankovne vjerodajnice, a tako nešto prave stranice banke ne koriste. Na lažnim stranicama često se požuruje korisnika i imaju lošiji dizajn ili pogreške u pisanju i gramatici.  Iz PU vukovarsko-srijemske navode da uvijek provjerite poveznicu kojoj prisupate te ju pišite ručno. Preporučuje se korištenje preglednika koji omogućuje blokiranje skočnih prozora koji često iskaču na lažnim stranicama. Dodaju i da će banke upozoriti kada treba skrenuti pozornost na nešto važno.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
slaba kiša
8.8 ° C
8.8 °
5.4 °
76 %
5.1kmh
100 %
Uto
9 °
Sri
7 °
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
19 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: