16.5 C
Zagreb
Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Povrat poreza ove godine stiže ranije, a nekima bi na račune moglo sjesti i 19.000 kuna

Pročitajte još:

Koronadodatak, povrat poreza, povišica plaća… Deficit će biti 5%

U Zaprešiću su, primjerice, povrati iznosili pet, šest milijuna kuna, a ove godine mogli bi biti između osam i devet.

Iako kampanja za lokalne izbore službeno počinje tek za 15-ak dana, ona neformalna traje mjesecima. Usporedno s velikim planovima, projektima i obećanjima tipičnim za izbore, lokalne vlasti trenutno su zaokupljene (i) daleko prizemnijim brigama i računicama.

U prvom redu to su trenutno one vezane uz povrate poreza na dohodak za što će za dva-tri mjeseca ove godine lokalni proračuni zbog olakšica za mlade trebati osigurati znatno više novca nego lani. Problem je što dio gradova baš i nema jasnu sliku koliko više, a taj porez, pa i povrat, im je značajna stavka.

Usto, na vratima su i rokovi za vraćanje lanjskog beskamatnog zajma Ministarstva financija koji je gradovima, općinama i županijama dan na raspolaganje na ime pada prihoda uslijed koronakrize odnosno Vladinih mjera odgoda, obročnih plaćanja i/li oslobođenja plaćanja poreza i doprinosa. Radi se o približno 1,2 milijarde kuna odobrenih do godine dana. Dok je dio “lokalaca” već vratio tu pozajmicu, neki će morati posegnuti za još jednom premosnicom.

Ministar financija Zdravko Marić je potkraj veljače najavio kako bi povrat poreza na dohodak ove godine trebao krenuti u svibnju, odnosno nešto ranije nego obično.

Računa se da bi povrat poreza ove godine mogao premašiti dvije milijarde kuna, pri čemu je efekt olakšica za mlade prvotno procjenjen na oko 700 milijuna kuna. Procjene su i da će pravo na tu olakšicu imati oko 260 tisuća zaposlenih u dobi do 30 godina, s tim da bi se onima do 25 godina trebao vratiti cjelokupni plaćeni porez na dohodak od nesamostalnog rada, a onima između 25 i 30 godina polovica.

Poslovni.hr piše da bi tako za koji mjesec onima s neto plaćom oko 8000 kuna ili oko 12.000 bruto, ako su u dobi do 25 godina, na račune moglo sjesti i 19.000 kuna, a ako su bliže 30. godini, upola manje.

Kako je za mnoge gradove porez na dohodak ključni prihodni oslonac, povećani povrati mnogima su nemalo dodatno opterećenje.

U svakom slučaju, gradovi još nemaju preciznu sliku plaća po dobnoj strukturi, ali Ministarstvo financija sad već zacijelo ima ažuriran pregled, a to znači da će se uskoro pokazati i jesu li efekti olakšica za mlade veći ili manji od prvotne procjene od 700 milijuna kuna. Željko Turk, predsjednik Udruge gradova i gradonačelnik Zaprešića kaže kako su standardni povrati u slučaju Zaprešića iznosili pet, šest milijuna kuna, a računa da bi ove godine mogli iznositi između osam i devet.

U gradskoj upravi Križevaca, pak, navode da su radili nekoliko varijanti procjena, no kako grad ne raspolaže točnim podacima o plaćama prema dobnoj strukturi, procjena im varira od 800 tisuća do 1,2 milijuna kuna dodatnog povrata u odnosu na prethodne godine.

Od poreza i prireza 4% manje

Najveći iznos povrata dobit će, dakako, zaposleni mladi u Zagrebu. U Gradskom uredu za financije procjenjuju da će za povrat poreza mladima izdvojiti između 250 i 270 milijuna kuna.

Inače, negativan utjecaj pandemije odrazio se ponajprije na prihodnu stranu zagrebačkog proračuna, ali to je za gradsku upravu “u skladu s očekivanjima slijedom situacije u gospodarstvu uzrokovane pandemijom. Taj utjecaj očitovao se u više od 400 milijuna kuna stanjenim prihodima (bez proračunskih korisnika). Poreza i prireza naplaćeno je 4,9 milijarde kuna ili 205 milijuna manje nego godinu prije, što predstavlja pad za četiri posto.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Hajduk: Očekujemo da sve institucije i javnost zaštite najboljeg igrača HNL-a

Dan nakon što je Marko Livaja napustio pripreme hrvatske nogometne reprezentacije u Rijeci oglasio se i njegov klub Hajduk...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
17.3 ° C
19.3 °
15.8 °
90 %
0.5kmh
0 %
Čet
26 °
Pet
27 °
Sub
24 °
Ned
23 °
Pon
22 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9331
GBP
1,1628
CHF
1,0269
CNY
0,1308
HUF
0,0027
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: