12.5 C
Zagreb
Petak, 19 travnja, 2024

Požar kod Trogira se proširio preko noći: ‘Požar je opet van kontrole, vjetar stvara probleme’

Pročitajte još:

Na terenu je 170 vatrogasaca i 50 vozila, rano ujutro su stigla i dva kanadera. Vjetra ima, bojimo se da ne okrene, rekao nam je Ivan Kovačević, vatrogasni zapovjednik

U ponedjeljak je kod Trogira buknuo požar. Vatrogasci su se borili cijelu noć. Na terenu ih je preko 170 uz 50 vozila i dva kanadera. Požar još nemaju pod kontrolom. Tijekom noći su morali zatvoriti Jadransku magistralu.

Požar se približio državnoj cesti D-8 i kućama koje nisu ugrožene te nije bilo potrebe za evakuacijom stanovništva, a isto tako nije bila ni ugrožena benzinska stanica na Trogirskoj zaobilaznici. Od utorka u 5.15 djelomično je uspostavljen promet na državnoj cesti kod Trogira koji je od sinoć bio zatvoren na zahtjev vatrogasaca, izvijestila je policija.

Zbog tog požara u ponedjeljak poslijepodne oko sat vremena bilo je obustavljeno slijetanje zrakoplova u splitsku Zračnu luku te su zrakoplovi preusmjeravani u zračne luke u Zadru i Zagrebu.

Na terenu su trenutno 124 vatrogasca i 25 vojnika s 34 vozila, a na požar su upućena i dva kanadera. Požar otvorenog prostora, koji je buknuo u ponedjeljak oko 10 sati, jučer je gasilo 167 vatrogasaca i 25 vojnika sa 47 vozila, tri kanadera, četiri air tractora i helikopterom, a tijekom noći vatru su nastavili gasiti 91 vatrogasac s 22 vozila, dodaju vatrogasci.

– Opožarena površina trenutno se procjenjuje na 400 do 500 hektara. Požar je još uvijek aktivan, jedan dio snaga na terenu je zamijenjen novim snagama.

Za ujutro su za 5:45 već angažirana polijetanja dvaju kanadera, tu su oko 6:15. Želimo već rano ujutro sanirati što veću površinu, tako da se nadamo u dan ući bez otvorene vatre – kazao je Tucaković za Dalmacija Danas.

Dodaje da je uz sve snage koje su u ponedjeljak gasile požar, a to je 170 vatrogasaca uz 50-ak vozila, angažirano i 26 vojnika. Radi se o namjenski organiziranim snagama Hrvatske vojske.

– Vidjeli smo danas učinkovitost zračnih snaga – triju kanadera i triju air tractora, a posebno vatrogasaca koji su se borili na terenu – ističe.

Zanimalo nas je je li ovo najveći požar dosadašnjeg tijeka sezone.

– Ovo je možda najzahtjevniji požar sezone. Ono što je dobro je da nema ozlijeđenih vatrogasaca. Nadam se da će požar sutra biti ugašen.

Poslao je poruku građanima.

– Kada govorimo o upozorenjima, naglašavamo da su paljenja vatre zabranjena. Jako je bitno i ako građani primijete požar da ga što prije dojave, da bi se vatra mogla na vrijeme staviti pod kontrolu – zaključuje Tucaković.

Na web stranici projekta EFFIS, ucrtana je procijenjena opožarena površina. Kako nam je potvrdio glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, radi se o površini od oko 500 hektara.

Tehnologija za nadzor i otkrivanje požara značajno je napredovala i sada su dostupni različiti alati koji upozoravaju na požar u „realnom vremenu“, kako na velikim područjima na temelju satelitskih snimaka i informacijskih sustava za požare (npr. EFFIS, sastavni dio službe Copernicus za upravljanje hitnim situacijama), tako i na lokalnoj razini, npr. pomoću kamera ili dronova.

Potonji mogu pružiti informacije o strukturi šuma, njihovu sastavu, volumenu ili rastu i biomasi te dati precizne informacije o mjestu požara, opsegu i razvoju kako bi se najučinkovitije pripremilo za suzbijanje požara i identificiralo područja koja je potrebno evakuirati.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
13.3 ° C
14.4 °
11.8 °
36 %
1.5kmh
0 %
Pet
15 °
Sub
9 °
Ned
9 °
Pon
11 °
Uto
9 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: