10.8 C
Zagreb
Četvrtak, 25 travnja, 2024

Prije mjesec su ukinuli sve mjere, a broj preminulih ne raste ni blizu kao prije, ali su cijepljenjem spasili 100.000 života

Pročitajte još:

Velika Britanija prva je na svijetu ukinula sve epidemiološke mjere i oslonila se samo na visoku cijepljenost svog stanovništva

Kao da slave kraj pandemije, baš ovaj tjedan, mjesec dana nakon ukidanja svih mjera, dogodila se promjena straže u Buckinghamskoj palači, prvi put nakon 18 mjeseci. Hrvatica Josipa Kukor, plesačica modernog baleta u Londonu, kaže kako neki još nose maske, iako ne moraju.

“Jedino se nose u javnom prijevozu jer stvarno kad se uđe u tube to je zagušljivo i jako je sve zgusnuto i ima smisla, ali ostalo i po dućanima nema više socijalne distance, maknuli su sve naljepnice s poda i ono još je čudno jer vidi se otisak, ali dobar je osjećaj vidi se da stvari idu na bolje”, govori Kukor.

A britanska Vlada svakog tjedna izbacuje epidemiološke procjene. One pokazuju kako se stanje na Otoku poboljšalo.

Dosad je cijepljeno 87 posto Britanaca starijih od 18, iz toga izvode podatak da je cijepljenjem spriječeno 92.500 slučajeva smrti. Evo zbog čega.

U siječnju ove godine imali su najviše slučajeva ikad: 67 tisuća u jednom danu, do svibnja je sve palo na tisuću dnevno, u srpnju opet rast – 39 tisuća u danu. Tada su ukinute sve mjere, a jučer je bilo 30.000 slučajeva. Usprkos cijepljenju, zaraza se, dakle, širi, ali brojka preminulih ne raste ni približno kao prije.

Na vrhuncu zaraze u siječnju u jednom su danu umrle 1824 osobe, u svibnju je bilo 12 smrtnih slučajeva dnevno, ali nakon popuštanja svih mjera dnevni broj preminulih opet raste. U ponedjeljak, primjerice, bilo ih je 174.

“Kod cijepljenih virus brzo nestaje, razdoblje u kojem mogu prenositi virus je znatno kraći”, tvrdi Petar Openshaw s Imperial Collegea u Londonu.

Širenje među necijepljenima i mladima
“Primijetili smo da se zaraza najviše širi među necijepljenima i mladima. Najviše među dobnom skupinom od 13 do 24 godine. Porast slučajeva predvode mladi”, dodao je Paul Elliot s Imperial Collegea u Londonu.

Na odluku britanskog premijera Borisa Johnsona o ukidanju svih mjera prije mjesec dana pobunilo se 1200 znanstvenika. U pismu koje potpisuje navedeni broj znanstvenika, upozoravali su da se radi o neetičnom eksperimentu te da slobodno kolanje virusa osigurava plodno tlo za pojavu sojeva otpornih na cjepiva.

Iako nema pritiska javnosti da se vrate epidemiološke mjere, jasno je da nema govora o famoznom 70-postotnom imunitetu krda koje bi moglo zaustaviti koronavirus.

“Za sada proračuni su negdje oko 90 ili čak iznad 90 posto kako bi se spriječilo širenje virusa u zaraženim područjima”, kazao je virusni imunolog Luka Čičin Šain.

Čičin Šain smatra da Hrvatska ne treba krenuti putem Britanaca i dozvoliti sve.

“Mislim da je razumno naći jedan kompromis, da nam ne treba niti nekakav strogi lockdown niti nam treba sad odustati od svih mjera nego trebamo naći jednu zlatnu sredinu”, tvrdi Čičin Šain.

Premda britanski eksperiment daje rezultate, zasad ga se nitko ne usudi slijediti.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
isprekidani oblaci
9.1 ° C
9.4 °
7.1 °
80 %
3.6kmh
75 %
Čet
11 °
Pet
17 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: