6.2 C
Zagreb
Četvrtak, 25 travnja, 2024

ECDC objavio je novu korona-kartu: Cijela Hrvatska narančasta

Pročitajte još:

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti objavio je novu kartu s epidemiološkom situacijom

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio je novu kartu s epidemiološkom situacijom po europskim regijama na kojoj je cijela Hrvatska u narančastom. Ono što je razlika u odnosu na prošlotjednu ECDC-ovu mapu je činjenica da su slavonske županije obojene narančastom bojom, nakon što su prošlog tjedna bile zelene.

Čitava Hrvatska, kako je ranije otkrio ministar Vili Beroš, u narančastoj boji. ” Do 12 smo sati čekali nove podatke u ECDC-ija, pa smo kontaktirali svoje izvore u Stockholmu i oni su nam potvrdili da cijela Hrvatska ostaje u narančastom i da nema crvenih zona”, kazao je ranije danas Beroš.

Opasnost od prelaska u crveno opasnost je i za naš turizam – mnoge zemlje imaju restrikcije za putnike koji se vraćaju iz “crvenih” zemalja.

ECDC
ECDC

Najveći ‘turistički’ rivali Hrvatske, a pod time mislimo na južne mediternske zemlje poput Španjolske, Portugala, Grčke, juga Francuske i juga Italije.

Zelenom bojom, od zemalja koji svoje podatke prijavljuju ECDC-u, ostale su ‘obojane’ jedino Bugarska, Rumunjska, Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska.

Objava ovotjedne karte može veseliti turistički i ugostiteljski sektor budući da će se u idući mjesec, u smiraj ljeta, ući uz relativno povoljnu epidemiološku sliku, nakon što je i ministrica Nikolina Brnjac rekla kako postoji veliki interes i broj rezervacija i za rujan. Tako će se turistička sezona još neko vrijeme nastaviti bez većih ometanja.

Da još jednom ponovimo: Zelenom su na karti ECDC-a označene regije u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih na 100 tisuća stanovnika manja od 50, a udio pozitivnih na covid-19 od testiranih manji od četiri posto ili je 14-dnevna incidencija manja od 75, a udio pozitivnih manji od jedan posto.

Crvena boja znači 14-dnevnu stopu od 75-200, s udjelom pozitivnih većim od 4 posto te područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500, a tamnocrvena područja u kojima je 14-dnevna stopa veća od 500.

ECDC procjenjuje rizik od covida-19 po većim statističkim regijama unutar zemlje (NUTS 2).

NUTS 2 statističke regije moraju imati najmanje 800 tisuća stanovnika, a najviše tri milijuna. U Hrvatskoj tako postoje samo četiri NUTS 2 regije – Panonska Hrvatska, Jadranska Hrvatska, Sjeverna Hrvatska i Grad Zagreb.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
6.2 ° C
7.2 °
4.8 °
92 %
1kmh
0 %
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
18 °
Ned
23 °
Pon
21 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: