10.8 C
Zagreb
Četvrtak, 25 travnja, 2024

Primila prvu dozu, ali se ipak zarazila i to sa dva soja korone: ‘Ovakav slučaj još nije zabilježen u svijetu’

Pročitajte još:

Unatoč tome što je primila prvo cjepivo protiv korone prošle je subote u bolnicu u tirolskom Schwazu primljena pacijentica koja je zaražena s dva soja virusa. “Heute” piše kako je starija pacijentica istodobno oboljela od britanske i južnoafričke mutacije.

Tijekom analiza u posljednjih nekoliko dana, u okrugu Schwaz zabilježeno je dvadesetak takvih slučajeva s mutacijskim karakteristikama. Točnije, riječ je o britanskoj varijanti B.1.1.7 s južnoafričkim dodatkom E484K. U tim se slučajevima također koristi vrlo strog pristup koji je zauzelo zdravstveno tijelo u Schwazu u traženju kontakata.

Slučaj se preispituje – rekli su predstavnici vlasti Tirola za Heute naglašavajući da do sada nije poznat takav slučaj u svijetu i da se još ispituje kao mjera predostrožnosti.

Prva pacijentica s “dvostrukom” infekcijom Covida-19 koja je k tome primila prvo cjepivo zbunila je liječnike i tvrde da se s ovakvim slučajem nisu prije susreli.

Agencija za zdravlje i sigurnost hrane (AGES) s druge strane tvrdi da nije riječ o infekciji s dvije varijante, već britanskom s dodatnom mutacijom te da su im slučajevi poznati iz drugih dijelova Europe, prenose 24sata.

– Na vrhuncu južnoafričke mutacije u okrugu Schwaz početkom veljače, morali smo zabilježiti gotovo 120 slučajeva južnoafričke varijante, trenutno još uvijek ima 13 slučajeva – rekao je šef austrijske radne skupine za korona virus, Elmar Rizzoli.

Okrug Schwaz u Tirolu pod kontrolom je zdravstvenih vlasti, a mještani su ga u mogućnosti napustiti samo uz negativan korona test. Taj zakon je na snazi sve do 1. aprila.

Inače, Schwaz je prva europska regija koja je uspješno cijepljena. Prvi krug cijepljenja protiv korone provodilo se od 11. do 15. ožujka. Tada je cjepivo primilo 46.000 od 64.000 stanovnika. Zbog širenja južnoafričkoj soja, četvrt Unterländer dobila je posebnu dostavu od Europske unije u obliku 100 tisuća doza cjepiva. Drugi krug cijepljenja započinje 8. travnja.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
9.4 ° C
9.8 °
6 °
76 %
3.1kmh
20 %
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
20 °
Ned
23 °
Pon
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: