7.6 C
Zagreb
Utorak, 19 ožujka, 2024

Psihijatar pojasnio: Nekoliko je uzroka, svakome se može dogoditi, dovoljna je već osuda samoga sebe…

Pročitajte još:

Zbog smrti petogodišnjeg djeteta, čiji se život ugasio u zaključanom automobilu, Knin je za sutra proglasio Dan žalosti. Protiv oca je podignuta kaznena prijava, a iz DORH-a otkrivaju detalje strašne tragedije koja je grad zavila u crno.

Šok u Kninu zbog smrti petogodišnjaka ne jenjava. Umjesto da ga odveze u vrtić, 34-godišnji otac dijete je ostavio satima u zaključanom automobilu. Da djeteta u vrtiću nema, shvatila je majka u popodnevnim satima. Građani su užasnuti i pitaju se kako se mogla dogoditi takva tragedija.

Psihijatar Vladimir Grošić za Novu TV je govorio o sindromu zaboravljenog djeteta, koji se isključivo veže uz zaboravljanje djeteta u automobilu, kako do njega dolazi i je li on uzrok smrti malenog dječaka.

Taj sindrom se u struci smatra tragičnim događajem kada roditelji zaborave dijete na neko vrijeme u automobilu, s teškim posljedicama po zdravlje djeteta, a u najgorem slučaji i sa smrću. To se može svakome dogoditi. Nitko to ne smije osuđivati i reći meni se to nikada neće dogoditi, nego napravit ću sve da mi se to nikada ne dogodi“, istaknuo je.

Psihijatar tvrdi da to nije stvar zanemarivanja djeteta ili pomanjkanja roditeljske ljubavi, već da se radi o poremećaju memorije.

“Uzročnici su vanjski utjecaji poput stresa, manjka sna, promjene rutine, ali i alkohola, droga, lijekova. Sve to može utjecati na krajnji ishod. U literaturi se vidi kako je od devedesetih prema danas bilo čak šesto takvih slučajeva koji su završili smrtnim ishodom”, istaknuo je Grošić.

Kazao je kako je i on zaboravio dijete jednom te je ispričao kako se to dogodilo. “To se svima događa, u jednoj svakodnevnici, automatizmom povratka s posla kući dijete mi je ostalo u vrtiću, srećom bio je sretan ishod”, kazao je.

Objasnio je i kako nastaviti život nakon ovakvog tragičnog slučaja.

“To je jako teško. Mi smo skloni osuđivati, govoriti ružne riječi. Dovoljna je već osuda samoga sebe, roditelja koji je to doživio. Treba potražiti stručnu pomoć i zajednica treba pripomoći da se život nastavi dalje i da sve ima smisla, pogotovo ako je riječ o drugom djetetu u obitelji ili braku”, zaključio je psihijatar Grošić.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
9 ° C
9.9 °
7.6 °
67 %
4.1kmh
0 %
Uto
10 °
Sri
15 °
Čet
18 °
Pet
19 °
Sub
15 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: