9 C
Zagreb
Petak, 19 travnja, 2024

Šef KB Dubrava: Mladić od 23 godine umro, djevojku od 18 jedva spasili

Pročitajte još:

U KB-u Dubrava preminuo 23-godišnjak koji je bio umjereno pretil i koji je imao hipertenziju

Moraju li mladi, odnosno mlađi ljudi strepjeti od smrtog ishoda ako ih “uhvati” COVID-19? To je pitanje svih pitanja, sada, kada je COVID prešao na mlađu populaciju, odnosno onu srednje životne dobi i onu još mlađu koja još uvijek nije procijepljena ili barem cijepljena prvom dozom cjepiva, piše Slobodna Dalmacija.

COVID je prešao na mlađu populaciju, u bolnicama je sve više onih u 20-ima i 30-ima koji razvijaju teške oblike bolesti.

Tako je u KB-u Dubrava preminuo 23-godišnjak koji je bio umjereno pretio i koji je imao hipertenziju.

“Kada je osoba gojazna, onda takva osoba ima velik rizičan faktor za nepovoljan ishod liječenja. Naime, gojaznost je oklop oko prsnog koša, koja organizmu ne daje da normalno diše i jako je opasna ako se osoba razboli od COVID-a 19”, rekao je dr. sc. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split, za Slobodnu Dalmaciju.

I u Splitu je nedavno na bolničko liječenje s teškom kliničkom slikom na COVID primljena 18-godišnja djevojka koja je bila pretila.

– Na svu sreću, ona nije preminula, oporavila se. No, mladim ljudima mora biti jasno da ovo oboljenje ne napada samo starije i stare ljude, već i one mlade, odnosno mlađe. Moraju postati svjesni da što se COVID bude manje širio, da je to manja opasnost da se oni zaraze. A da bi se bolest manje širila, svi se moraju urazumiti i poštovati epidemiološke mjere, jer u protivnome nećemo imati uspjeha – kazuje dr. Ivić.

KB Dubrava se, prema posljednjim informacijama, nalazi u vrlo teškom stanju i počeli su im u pomoć stizati medicinski djelatnici iz drugih hrvatskih bolnica.

– Oni se sada “pune” u Zagrebu, kao što smo se mi u KBC-u Split “punili” prije 10-ak dana. Na svu sreću, mi smo malo “usporili” s “punjenjem”, iako smo vrlo blizu maksimalnom broju koji smo imali u drugoj fazi COVID-a. Sada imamo 197 hospitaliziranih pacijenata, a maksimalan broj nam je bio 206. Želim vjerovati i nadam se da tu brojku od 206 nećemo dostići ni prijeći – zaključio je dr. sc. Ivo Ivić.

Inače, kapacitet COVID bolnice na Križinama je oko 350 bolesnika, piše Slobodna Dalmacija.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
7.6 ° C
8.8 °
5.3 °
60 %
1kmh
0 %
Pet
8 °
Sub
10 °
Ned
10 °
Pon
12 °
Uto
6 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: