16.3 C
Zagreb
Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Šef riječke Intenzivne: ‘Izjava Lauca je u najmanju ruku uvredljiva, neka prestane s tim’

Pročitajte još:

Alen Protić, šef Intenzivne i Centralnog respiracijskog centra KBC-a Rijeka, u Dnevniku Nove TV govorio je o stanju s koronom u Rijeci.

Kaže da su svi bolesni na respiratoru i kritično.

”Trenutno je 21 bolesnik, svi su vrlo kritično i na respiratoru. Ujutro ih je bilo 20, uspjeli smo nekako odvojiti nekoliko bolesnika, ali smo u 24 sata imali četiri do pet prijema, puni se jako brzo. To je odjel gdje je smrtnost oko 40 posto”, kazao je Protić.

Istaknuo je da su pacijenti prije postavljanja na respirator nekritičnog razmišljanja, s obzirom na nisku razinu kisika u mozgu.

”Tih 60 posto koji prežive i dalje se bore da sami prodišu. To je teška patnja kako za njih, tako za nas koji to gledamo”, priznaje Protić.

Medicinskog osoblja, ističe Protić, nedostaje, pogotovo medicinskih tehničara.

”To je posao koji mi sada odrađujemo dodatno, a i prije covida je nedostajalo osoblja. Zamislite koji je to obol – moramo paziti na pacijente koji nemaju covid, koji nisu krivi, a kojima se mora dati zdravstvena skrb”, napominje Protić.

Dnevno u KBC-u Rijeka premine između četiri i osam pacijenata.

”Psihički je to teško. Prošli tjedan smo imali devetero mrtvih za vikend. Imamo psiho-rehabilitacijski centar. Naš način je da, kada vidimo da netko kreće u burnout, prebacujemo ga na pogon koji nije covid i dovodimo nove ljude”, opisuje Protić i dodaje da tijekom te izmjene sugeriraju godišnje odmore. ”Tako to dvije godine traje”, ističe.

”Naučili su na smrt i na ovakav obim posla, liječnici i medicinske sestre rade oko 230 sati mjesečno. Može se koliko se može. Ako to netko razumije, dobro. Ako ne, mi moramo raditi svoj posao”, kazao je.

Osvrnuo se na Laucovu izjavu da liječnici nemaju vremena istraživati najnovije trendove oko koronavirusa.

”Ta izjava je uvredljiva. Na tjednoj bazi se proučavaju znanstveni radovi. Profesor Šutić na dnevnoj bazi prati radove, komunicira i s pet najjačih centara u cijelom svijetu. U kontaktu smo s mnogim kolegama. Lauc i nije liječnik, on je molekularni biolog. Pacijenta, osim privatno, nije nikada vidio. Neka prestane u medijima iznositi bilo kakve podatke, lijepo ga molimo”, zaključio je Protić.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
14.8 ° C
14.9 °
13 °
57 %
6.2kmh
20 %
Čet
15 °
Pet
20 °
Sub
24 °
Ned
21 °
Pon
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: