14.5 C
Zagreb
Petak, 3 svibnja, 2024

Šokantno saznanje: U Dubravi je umrlo osam cijepljenih s obje doze. HZJZ: Mi nemamo te podatke

Pročitajte još:

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin napominje kako treba razlikovati osnovni uzrok smrti te popratni uzrok.

Nakon što je infektologinja KB Dubrava Nikolina Bušić u četvrtak za RTL izjavila da je u toj bolnici umrlo osam pacijenata cijepljenih s dvjema dozama, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin rekla je da HZJZ o tome nema službenih podataka. U izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo stoji da nijedna cijepljena osoba nije preminula od korone.

Na pitanje kako to da HZJZ nema podatke o smrtnim slučajevima koje ima KB Dubrava, Šimetin je odgovorila da je u pitanju “dosta metodoloških pitanja koje ne može objašnjavati”.

“Tu je dosta metodoloških pitanja koja možda ne mogu sve detaljno objašnjavati, ali prvo moram reći da se izvješće odnosi na podatke koje smo zaprimili službenim kanalima. Do današnjeg dana nemamo sve podatke iz jedne ustanove pa tako ni iz bolnice Dubrava jer uvijek ti podaci kasne u odnosu na stvarno vrijeme”, rekla je Pavić Šimetin.

Napomenula je kako treba razlikovati osnovni uzrok smrti te popratni uzrok.

“Isto tako je različito pitanje što je osnovni uzrok smrti, a što je popratni uzrok smrti. Iako sada ne možemo detlajno istražiti ovih osam slučajeva, trebat će nam neko virjeme, ali možemo pretpostaviti da se u prijavama smrti ne radi o COVID-u kao osnovnom uzroku smrti, nego je nešto drugo u pitanju. Moram reći da su sve osobe starije životne dobi i da su to osobe sa ozbiljnim komorbiditetima”.

Ipak, kada se izvještavalo o broju umrlih, govorilo se i o smrtima uzrokovanima koronavirusom i onim uzrokovanima drugim bolestima. Zamjenica je komentirala zašto se to ovoga puta nije dogodilo.

“Podatak koji smo mi iznosili se odnosi na koronu kao prvi uzrok smrti, u protivnom to nije u našem podatku koji smo iznijeli. Moramo znati da se radi o osobama starije životne dobi koje su se cijepile još u onoj prvoj fazi i u toj populaciji uvijek očekujemo veliki broj smrtnih ishoda, a ovo je još uvijek još manje od očekivanog broja smrtnih ishoda”, poručila je Šimetin i dodala:

“Po ovome koliko mi podatke imamo službeno za sada mi takvog slučaja za koji možemo apsolutno tvrditi da je osnovni uzrok smrti korona, a da je cijepljen pravilno sa dvije doze, to još zapravo mi nemamo”.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
14.5 ° C
14.8 °
12.1 °
77 %
5.1kmh
20 %
Pet
15 °
Sub
21 °
Ned
23 °
Pon
23 °
Uto
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9287
GBP
1,1655
CHF
1,0260
CNY
0,1283
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: