19.8 C
Zagreb
Nedjelja, 28 travnja, 2024

Srića upozorava: Zabluda je da je cjepivo prerano i prebrzo proizvedeno

Pročitajte još:

Ponavljam, zalažem se za obavezno cijepljenje u pojedinim sektorima, ali, definitivno, tko se ne želi cijepiti, trebao bi snositi odgovornost, odnosno trošak na vlastiti račun, kaže Srića

Čitavo ovo vrijeme sam zagovornik da se treba uvesti obavezno cijepljenje za ljude u zdravstvu, socijali i prosvjeti. Ovu odluku ministra Beroša pozdravljam, došla je, trebala je i ranije, ali apsolutno je nediskriminirajuća i bitna. Bolest se i dalje širi, a mi kao liječnici, medicinske sestre i svi u zdravstvenom sustavu moramo biti primjer svima drugima, rekao je u nedjelju pulmolog Saša Srića za N1 Televiziju i tako komentirao najavu ministra Beroša da će od 1. listopada liječnici, medicinske sestre i nezdravstveno osoblje od 1. listopada moći na posao samo ako su cijepljeni, ako su preboljeli koronu ili ako imaju negativan test.

Na pitanje kako komentira činjenicu da naša zemlja neće uvesti obavezno cijepljenje za neke skupine, dok će neke zemlje u susjedstvu to napraviti, Srića kaže da to treba pitati Vladu.

“Cijelo vrijeme se pokušava balansirati. Ekonomija je bitna, ali zdravstveno stanje nacije mora biti prioritet, mora biti na prvom mjestu. U periodu koji nas očekuje, a to je onaj koji će biti najteži, kad ćemo dosegnuti vrhunac, bit će puno više zaraženih, moja procjena je da ćemo imati 30 do 50 umrlih dnevno”, kaže Srića.

Rizik od cijepljenja je minimalan, a rizik od komplikacija kod covida, i kod mladih i zdravih ljudi, je velik, rekao je Srića.

“Zabluda je da je cjepivo prerano i prebrzo proizvedeno. Tehnologije su poznate od ranije, dugi niz godina, provodile su se, rekli bismo, na braći blizancima covida, SARS-u i MRSA-i, pa su samo unaprijeđene u ovom segmentu. Apsolutno pozivam sve da se cijepe, cijepljenje je jedino što nas može izvući iz krize, bojim se da alternative nema”, istaknuo je.

Država je, smatra Srića, kada je u pitanju cijepljenje, “zakazala oko edukacije”.

– Trebalo je više educirati. Staviti naglasak ‘cijepi se, misli na sebe’, naravno, i na druge. Moramo i dalje pričati, nikad nije kasno. Isto tkao, kompletna jedna situacija u kojoj mislim, da i vlast i oporba trebaju reagirati. Pričam kao socijaldemokrat, nisam primijetio inicijativu SDP-a, da je napravio nešto, da je izlazio sa sugestijama – rekao je Srića.

Što ako se pojave nove mutacije?

– To je ono što najviše brine, zato se stalno ističe da se pacijenti moraju cijepiti. Dese li se nove mutacije, to će biti problem za naše sugrađanke i sugrađane jer će klinička slika biti teža – odgovorio je Srića.

Trenutno je u Hrvatskoj hospitalizirano manje od 10 posto oboljelih, a mnogi tvrde da je upravo to broj koji bi se odsad trebao pratiti.

– Mislim da treba pratiti sve brojke. Danas je 13 umrlih, a samo dvoje ih je bilo cijepljeno i to su bili stariji ljudi i s brojnim popratnim bolestima – zaključio je Srića.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
22.7 ° C
24.3 °
21.1 °
45 %
1.5kmh
0 %
Ned
24 °
Pon
25 °
Uto
24 °
Sri
20 °
Čet
15 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: