10.8 C
Zagreb
Četvrtak, 25 travnja, 2024

Stiže nam ljetno vrijeme: U nekim dijelovima Hrvatske živa se penje na 30°C

Pročitajte još:

Temperatura bi idućeg tjedna na riječkom području mogla doseći ljetnih 30 °C
Tijekom posljednjeg mjeseca klimatološkog proljeća vrijeme i dalje donosi kraće učestale nestabilnosti, što donosi zaključak kako dugotrajne stabilnosti ni u prvom tjednu svibnja nema na vidiku, piše RiMeteo. No, čini se da će idući tjedan u neke dijelove Hrvatske donijeti vrele temperature koje će sezati i do 30 °C.

Razmjerno toplo (oko prosjeka) zadržat će se do novog približavanja fronte već u petak kada bi se ponovno aktiviralo područje kod Genove, no ovoga puta i uz prateću frontu. Razlog fronte leži u uzdizanju grebena Azorske anticiklone koja bi naišla odmah za novonastalom ciklonom kod Genove koja se ne bi mogla pomicati dalje na sjeveroistok pa je izgledno da će uslijediti novo osvježenje, prognozira RiMeteo.

Nakon fronti vrućina?

No ne zadugo jer bi upravo ta anticiklona prelaskom dalje na istok prema Crnom moru, nakon fronte omogućila jačanje jugozapadnog (toplog) strujanja što bi moglo rezultirati i pojavom prvih vrućih dana (+30°C) na našem području, odnosno prvih znakova ljeta i stabilnijeg vremena.

1

Koliko će se takvo vrijeme zadržati još je vrlo upitno, naznake su da neće tako dugo jer se nad Europom i dalje nalazi hladan i nestabilan zrak pa je samo pitanje određene postavke sustava koja bi pogurala taj zrak malo niže prema nama.

Prognoza vremena
Utorak će obilježiti stabilno vrijeme, u prvom dijelu dana svugdje pretežno vedro, a zatim ostatak dana uz umjerenu naoblaku koja će više biti izražena u zaleđu i gorju. Do sredine dana uglavnom mirno, a zatim jačanje juga na slabo i umjereno, u gorju jugozapadnjak. Jutarnje temperature na Kvarneru 6 – 11°C, lokalno uz more do 13°C, a u Gorskom kotaru 2 – 7°C. Tijekom dana na Kvarneru 15 – 20°C, a u Gorskom kotaru 12 – 17°C.

U srijedu do sredine dana uz umjerenu naoblaku, na otocima pretežno vedro gotovo cijeli dan, a zatim od popodne u zaleđu i gorju uz više oblaka može biti i kratkotrajne kiše. Puhat će umjereno i jugo, u Gorskom kotaru jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, lokalno uz more do 14°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C. Tijekom dana na Kvarneru 17 – 22°C, a u Gorskom kotaru 13 – 18°C.

U četvrtak oblačno na čitavom području, u zaleđu i gorju uz umjerenu kišu koje povremeno može biti i na otocima. Ukupno bi moglo pasti do 20 mm kiše, a popodne i navečer slijedi razvedravanje s jugozapada pa će i kiša prestati na čitavom području. Malo snijega može pasti po samim vrhovima planina. Puhat će vjetar koji je tipičan za zimsku postavku, južno od Senja umjereno jugo, a sjevernije umjerena i jaka bura i istočnjak, u gorju umjeren istočnjak. Navečer slijedi slabljenje vjetra i ponovno jačanje južnih smjerova na čitavom području. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, južno od Senja do 14°C, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C. Tijekom dana na Kvarneru 8 – 13°C, na južnom Kvarneru do 17°C, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C.

Petak i dalje nestabilan uz povremenu kišu na čitavom području, a zatim od subote ponovno stabilno i toplije, čak i malo iznad prosjeka.

Dakle još do srijede uglavnom bez kiše, zatim dva nestabilnija dana uz kišu i nešto niže temperature te ponovno za vikend stabilno uz dosta sunca i ugodne temperature.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
isprekidani oblaci
9.1 ° C
9.4 °
7.1 °
80 %
3.6kmh
75 %
Čet
11 °
Pet
17 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: