16.5 C
Zagreb
Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Stižu nove osobne iskaznice koja će biti i zdravstvena. E-osobnu ćemo moći instalirati na mobitel

Pročitajte još:

Preko mobitela i instalirane e-osobne moći ćete potpisivati zahtjev za kredit, ugovor za kupnju ili prodaju nekretnine… Na poleđini će biti i matični broj obaveznog zdravstvenog osiguranja

Od početka kolovoza osobne iskaznice moći ćete imati na mobitelu, tada počinje nova faza osobne digitalizacije, piše Jutarnji list. Preko mobitela i instalirane e-osobne moći ćete potpisivati zahtjev za kredit, ugovor za kupnju ili prodaju nekretnine…

Zakon o novoj osobnoj iskaznici donesen je u prosincu prošle godine, a sada je Ministarstvo unutarnjih poslova u javnu raspravu uputilo Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o obrascima i evidenciji osobnih iskaznica te organizacijskim, tehničkim i sigurnosnim mjerama u postupku izdavanja osobnih iskaznica. Iza tog dugačkog birokratskog naziva krije se, zapravo, niz novih digitalnih mogućnosti koje će od kolovoza ove godine biti na raspolaganju hrvatskim državljanima kada izvade novu osobnu iskaznicu.

Dva otiska prstiju
Na novoj osobnoj bit će ugrađen beskontaktni čip, kao i na putovnici, koji će sadržavati biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice, odnosno prikaz lica nositelja osobne iskaznice i dva otiska prstiju u interoperabilnim digitalnim formatima.

To će građanima omogućiti brži i jednostavniji prolaz graničnih procedura na e-Gate sustavima te potpisivanje raznih dokumenata putem otiska prsta. Naši sugovornici tvrde da su biometrijski podaci zaštićeni od neovlaštenog pristupa suvremenim kriptografskim mehanizmima sukladno važećim ICAO standardima.

U prijedlogu Pravilnika navodi se da je na poleđini osobne i prostor za upis matičnog broja obaveznog zdravstvenog osiguranja, što znači da će nova osobna zamijeniti zdravstvenu iskaznicu. Hoće li ona vrijediti i za dopunsko zdravstveno, stvar je Ministarstva zdravstva koje mora donijeti odluku o tome.

U beskontaktnom čipu osobne iskaznice bit će pohranjen i identifikacijski certifikat, koji služi za osiguranje elektroničke potvrde identiteta osobe kojoj je izdana osobna iskaznica te autentikaciju u svrhu pristupa elektroničkim uslugama. S novom osobnom iskaznicom građani će putem interneta besplatno preuzeti mobilnu aplikaciju. Riječ je o vjerodajnici visoke razine sigurnosti koja će vlasniku omogućiti korištenje njegove osobne iskaznice na mobitelu.

Nakon te registracije građani više neće morati koristiti čitače osobne iskaznice za pristup sustavu e-Građani te će mu pristupati putem svojih mobitela ili tableta. Nadalje, svi oni koji posjeduju potpisani certifikat na osobnoj iskaznici moći će se novom iskaznicom putem interneta besplatno registrirati i ishoditi kvalificirani udaljeni potpisni certifikat.

On ima pravnu snagu kao i potpisni certifikat na elektroničkoj osobnoj iskaznici te će ga se moći koristiti i na mobilnim uređajima. Tako će građani prvi put moći pravovaljano podnositi različite zahtjeve tijelima državne uprave ili sklapati ugovore putem mobilnih uređaja i tableta, bez računala i čitača kartica.

ove osobne iskaznice će uz novi izgled sadržavati i biometrijske identifikatore nositelja, odnosno prikaz lica i dva otiska prstiju. Prema Uredbi EU-a, iskaznice će imati i dvoslovne oznake države koja izdaje iskaznicu u plavom pravokutniku i okruženu sa 12 žutih zvjezdica. Otisci prstiju neće se uzimati djeci mlađoj od 12 godina. Propisano je i da je rok za postupno ukidanje osobnih koje ne udovoljavaju novim kriterijima deset godina.

Osobne će vrijediti pet godina. Iznimno, iskaznica izdana osobi s navršenih 70 ili više godina vrijedit će 40 godina. Podignuta je dobna granica za izdavanje osobnih iskaznica koje se mogu izdavati s dužim rokom važenja, s navršenih 65 na navršenih 70 godina, a propisana je i obveza povlačenja iz uporabe iskaznica bez roka važenja koje ne zadovoljavaju minimalne sigurnosne standarde.

Omogućit će se i da bilo koji od roditelja, kao zakonski zastupnik djeteta, podnese zahtjev i preuzme izrađenu osobnu iskaznicu svojeg djeteta te se propisuje obveza ishođenja osobne iskaznice osobi koja je navršila 16 godina i kojoj je sud dopustio sklapanje braka i ima prebivalište u Hrvatskoj.

Na poleđini osobne iskaznice, kako stoji u Pravilniku, nalazit će se i prostor za upis podataka o matičnom broju osigurane osobe u obaveznom zdravstvenom osiguranju, što znači da će se nova osobna moći koristiti umjesto zdravstvene iskaznice.

Nove osobne iskaznice građanima će donijeti nove mogućnosti, praktično će u potpunosti moći zamijeniti putovnicu i koristiti se u svim državama, ne samo u državama EU-a, naglašavali su iz MUP-a.

Stvaraju se i tehnički preduvjeti za korištenje elektroničkih funkcionalnosti iskaznice i na drugim uređajima (mobitelima i tabletima), a ne samo na računalima.

Digitalne iskaznice na mobitelima

Uvodi se i mogućnost korištenja e-osobne na mobitelima. Kako su objasnili iz Vlade, građani će nakon što podignu novu osobnu, na portalu http://www.eid.hr moći aktivirati digitalnu iskaznicu i to kroz tri koraka:

  • Prijava na portalu i promjena inicijalne lozinke
  • Preuzimanje besplatnog softverskog paketa i uputa za aktivaciju elektroničkog dijela osobne iskaznice
  • Aktivacija elektroničkog dijela i promjena inicijalnog PIN-a

Nakon toga građani će moći preuzeti mobilnu aplikaciju i prijaviti se na nju. “ID aplikacija je nakon toga spremna za korištenje i omogućuje jednostavnu prijavu na sustav e-Građani, kao i pravovaljano elektroničko potpisivanje putem mobilnih telefona ili putem drugih uređaja (npr. tableti). U ovim slučajevima aplikacija zamjenjuje potpis koji se nalazi na osobnoj iskaznici”, stoji u novom Zakonu.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Hajduk: Očekujemo da sve institucije i javnost zaštite najboljeg igrača HNL-a

Dan nakon što je Marko Livaja napustio pripreme hrvatske nogometne reprezentacije u Rijeci oglasio se i njegov klub Hajduk...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
17.3 ° C
19.3 °
15.8 °
90 %
0.5kmh
0 %
Čet
26 °
Pet
27 °
Sub
24 °
Ned
23 °
Pon
22 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9331
GBP
1,1628
CHF
1,0269
CNY
0,1308
HUF
0,0027
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: