16.5 C
Zagreb
Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Svećenik na misi koju je prenosio HTV spominjao: ‘Nađu se tu i neki bradati sveštenici opasnih namjera, davao upute za izbore’

Pročitajte još:

HTV se žurno ogradio od stavova koje je iznio pater Dominik Gerbic u propovijedi tijekom svete mise emitirane na 1. programu

Današnja sveta Misa iz Prozorja kraj Dugog Sela, koju je prenosila javna televizija na svojem prvom programu, izazvala je žurnu reakciju HTV-a koji se ogradio od riječi patera Dominika Gerbica koji je, između ostalog, rekao i da je ”da’ za HDZ, SDP, Možemo i sve lijeve, ujedno i ‘ne’ za Hrvatsku’, da su se ‘neki tamo bradati sveštenici opasnih namjera (usudili) govoriti nama tko su naši sveci, tko su naše svetinje, tko su naši velikani’ te da su svećenici ‘jedan sabor koji je veći i jači od državnoga’.

Na početku propovijedi on je, govoreći o pastirima kojima je “duhovna dobrobit njihova stada važnija od fizičke dobrobiti samoga pastira”, spomenuo i “blaženog, a svetog, Alojzija Stepinca, koji je dao svoju krv i položio svoj život štiteći svoje stado od komunističke nemani.” Potom je, opisujući čime bi se rukovodio kad bi postao biskup, citirao jednu Stepinčevu izjavu: “Pravi muževi ne sagiblju koljena pred lažnim duhom vremena.”

Biopolitika i moć državnog aparata
Dodao je da smo i prije pandemije živjeli u prividu i prevari te se “vodili tiranijom zdravog razuma pa smo zaključavali crkve i gotovo ukinuli sakramente”, dodavši da je zdrav razum rekao: “‘Ajde u dućan, kupi kruh i umri. A kruh nebeski – batali ga kroz neko vrijeme”.

Govorio je kasnije i o filozofskim pojašnjenjima privida i prijevare, kao i o biopolitici i moći državnog aparata da kontrolira pojedince, aludirajući na upravljanje pandemijom. “Politički aparat je toliko ušao u svaki segment individualnog i zajedničkog života, neprestano smo bombardirani različitim mjerama koje od nas očekuju da ih provodimo. A one su jedna s drugom toliko kontradiktorne. A ipak se od nas očekuje da te kontradiktorne mjere živimo”, govorio je Gerbic na misi.

– Nećemo se, braćo i sestre, izvući iz ovoga stanja ako ne uzmemo blaženog Alojzija za svoj primjer. Jer ne radi se samo o ovoj krizi u kojoj živimo, tu je puno segmenata krize. Svjesni ste toga: od tužilaštva, od toga da mladi odlaze, od ekonomije, od obezvrjeđivanja ili odbacivanja i branitelja i Domovinskoga rata… Toliko je zločinaca još uvijek među nama, a nisu procesuirani. I onda u jednom trenutku nađu se još i neki tamo bradati sveštenici opasnih namjera govoriti nama tko su naši sveci, tko su naše svetinje, tko su naši velikani. Pa vrijeme je, hrvatski narode, da se probudiš! Ti nisi ni nesposoban narod, nisi ni glup narod, ti si jedan veliki narod koji je toliko toga dao povijesti. Ti si jedan narod obećanja da ćeš braniti kršćanstvo, a sad je vrijeme da ustaneš i braniš to kršćanstvo. Ti si narod koji je obranio zapadne granice Bizantskoga carstva i od tada pa do danas, tvoja je snaga vidljiva. Ali u čemu se sastoji ta snaga? Upravo u obrani istinskih vrijednosti. Zato je nužno napokon reći ‘ne’ nekim stvarima u društvu, kazao je Gerbic.

– Po uzoru na našega pastira trebaju biti ne samo svećenici, nego i političari. Jer većina njih kažu da su katolici. A što se događa? Svako naše ‘da’ i za HDZ, i SDP, i Možemo i svim lijevima, je ‘ne’ za Hrvatsku! I tu se mora jednom podvući crta. Mi moramo izaći iz privida vjere i ući u stvarnost onoga što se zove Isusom, dobrim pastirom. Oko nekoga se moramo okupiti. A tko bi to bio? Isusova moć traje i danas i ona je uprisutnjena u osobi kardinala Bozanića. Oko njega se trebamo okupiti i duhovno i molitveno, kazao je Gerbic.

Oko njega se trebamo okupiti i duhovno i molitveno. Kad smo bili na Veliki četvrtak kod kardinala Bozanića, bilo je tu mnoštvo svećenika, i na početku propovijedi kardinal Bozanić kaže: ‘Mi smo ovdje okupljeni oko Isusa Krista’. Mi smo jedan sabor koji je veći i jači od državnoga. I to je istina! Ne trebaju oni nama davati neka prava da mi slavimo bogoslužje, pa nam ta prava ukinu, pa nam prava ograniče ovim ili onim mjerama. Mi smo to pravo dobili po krštenju od dobroga pastira, a ne od njih. Kako je s tim, tako je i sa svim drugim stvarima”, propovijedao je pater Gerbinc.

Na koncu je zaključio kako je ‘lijepo biti svećenik, biti Hrvat, ljubiti Boga, bližnjeg svoga, tu živjeti i tu umrijeti’.

Na kraju mise na HTV-u je emitirano upozorenje kako stavovi patera Dominika Gerbica vezani dijelom uz politički govor u propovijedi, ‘nisu stavovi Hrvatske radiotelevizije, ograđujemo se od toga’.

Prijenos mise završen je porukom pape Franje kako svećenicima ‘silno treba da vrate nadu, poglavito u današnjim vremenima tjeskobe i neizvjesnosti’.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Hajduk: Očekujemo da sve institucije i javnost zaštite najboljeg igrača HNL-a

Dan nakon što je Marko Livaja napustio pripreme hrvatske nogometne reprezentacije u Rijeci oglasio se i njegov klub Hajduk...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
16.1 ° C
17.7 °
13.8 °
93 %
1kmh
0 %
Čet
26 °
Pet
27 °
Sub
24 °
Ned
23 °
Pon
20 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9339
GBP
1,1624
CHF
1,0269
CNY
0,1308
HUF
0,0027
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: