9.6 C
Zagreb
Četvrtak, 18 travnja, 2024

Biden zavapio: Pobio je nevinu dječicu… Ideja da tinejdžer može kupiti jurišne puške je bolesna. Dosta mi je!

Pročitajte još:

19 mrtve djece i dvoje ubijenih odraslih epilog je krvavog pohoda 18-godišnjaka u teksaškoj osnovnoj školi. To je najsmrtonosnija pucnjava u školi u SAD-u u gotovo deset godina.

Ubio je i dvoje odraslih, a prije masakra je pucao i svoju baku koja je u kritičnom stanju.

– Nadao sam se, kada sam postao predsjednik, da se neću morati obraćati naciji zbog ovakvih incidenata – rekao je američki predsjednik Joe Biden na početku svog obraćanja naciji vezano uz pucnjavu.

– Prekrasni, nevini učenici drugog, treće, četvrtog razreda… i koliko desetaka djece koji su svjedočili onome što se dogodilo, gledali su svoje prijatelje kako umiru kao da su na bojnom polju za ime Boga. Izgubiti dijete je kao da vam je otkinut komad duše – rekao je Biden te pozvao ljude da mole za žrtve.

Također je pozvao sve da ‘ustanu protiv lobija industrije oružja’.

– Molim naciju da se moli za njih, da roditeljima, braći i sestrama da snagu u tami koju sada osjećaju. Kao nacija moramo se pitati kada ćemo se suprotstaviti lobiju industrije oružja. Kada ćemo, za ime Božje, učiniti ono što svi znamo da treba učiniti? – upitao je Biden.

– Prošlo je 3448 dana, 10 godina otkad sam kao potpredsjednik bio u Connecticutu gdje je 26 ljudi, među njima 21 dijete, ubijeno u Sandy Hooku. Od tada se dogodilo više od 900 pucnjava u školama: U Parklandu na Floridi, u Santa Feu u Teksasu, u Michiganu… I lista ide dalje i povećava se – kazao je Biden.

– A tek kada u to uključimo i pucnjave u kinima, bogomoljama, a evo prije 10 dana imali smo i pucnjavu u dućanu u Buffalu. Puna mi je kapa! Moramo nešto poduzeti! I nemojte mi govoriti da ne možemo utjecati na ovo krvoproliće – dodao je.

Podsjetio je da je svojevremeno kada je bila uvedena zabrana prodaje jurišnog oružja, broj nasilnih incidenata pao. Broj se utrostručio se kada je zabrana ukinuta.

– Ideja da 18-godišnjak može kupiti dvije jurišne puške je pogrešna. To je bolesno – upozorio je američki predsjednik.

– Ovakve stvari se rijetko događaju bilo gdje drugdje. Zašto? Pa i u drugim dijelovima svijeta imaju ljude s mentalnim problemima, i oni imaju obiteljsko nasilje, ljude koji su izgubljeni, ali ovakve masovne pucnjave nikada ovako često. Zašto nam ne smeta živjeti s ovakvim krvoprolićima? Zašto dopuštamo da nam se ovo događa?! Gdje nam je kičma da se suprotstavimo tome? Vrijeme je da počnemo djelovati – kazao je.

Ovo je najsmrtonosniji napad u američkim osnovnim školama otkako je dvadesetero djece i šestero učitelja ubijeno u pucnjavi u školi Sandy Hook u Connecticutu prije deset godina.

Zapovjedio je spuštanje zastava SAD-a na pola koplja na Bijeloj kući i drugim javnim zgradama kao znak poštovanja prema žrtvama pucnjave u osnovnoj školi u Teksasu u utorak u kojoj je poginulo 14 učenika i nastavnik.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
11.1 ° C
11.6 °
8.1 °
61 %
3.6kmh
0 %
Čet
11 °
Pet
14 °
Sub
8 °
Ned
8 °
Pon
10 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: